Čína nás předběhla, potvrdili Japonci

Tokio – Japonská ekonomika loni i přes pokles v posledním čtvrtletí vzrostla o 3,9 procenta a vykázala první růst za tři roky. Dnešní oficiální statistické údaje však potvrdily, že i přes oživení se Japonsko co do velikosti ekonomiky loni propadlo na třetí místo na světě a předstihla jej Čína.

Postup čínské ekonomiky na druhé místo na světě za Spojené státy byl loni díky čtvrtletním údajům všeobecně známý, definitivně jej však potvrdila až dnešní japonská čísla. Hrubý domácí produkt Japonska v nominálním vyjádření dosáhl 5,47 bilionu dolarů, zatímco čínský HDP měl hodnotu 5,88 bilionu USD.

Dvě největší asijské ekonomiky zažívají v poslední době diametrálně odlišný vývoj. Zatímco Čína bouřlivě roste a stává se podobně jako kdysi Japonsko motorem globální ekonomiky, země vycházejícího slunce už 20 let zápolí s deflací, slabým růstem, stárnutím obyvatelstva a obrovským veřejným dluhem.

Japosnká ekonomika (zdroj: ČT24)

Nynější premiér Naoto Kan slíbil oživit ekonomiku zásadními reformami daňového a sociálního systému, popularita jeho vlády však klesá.

I samotní Číňané ale připouští, že i přes dvacetiletý ekonomický sprint, který má země za sebou, je stále ještě hodně co dohánět. „Náš průměrný HDP na obyvatele je pouze jednou jedenáctinou japonské ekonomiky. Takže nemůžeme být spokojeni pouze s celkovým HDP Číny. Naše ekonomická prosperita je stále relativně menší,“ připustil Sang Baichuang ze Světového ekonomického institutu v Pekingu.

Yukio Edano, generální tajemník japonského kabinetu ministrů:

„V HDP jsme byli sice předstiženi, ale co se týká průměrného HDP na osobu, tak je na tom Japonsko stále zhruba 10krát lépe.“

Čína má ale i tak podle ekonomů velmi dobře našlápnuto. Jsou přesvědčeni, že tamní ekonomika dál poroste a do deseti let by mohla předstihnout Spojené státy a stát se světovou jedničkou.

Japonský HDP ve čtvrtém čtvrtletí loňského kalendářního roku proti předešlému čtvrtletí klesl o 0,3 procenta. V celoročním přepočtu ekonomika vykázala pokles o 1,1 procenta po růstu o 3,3 procenta ve třetím čtvrtletí.