Obama představil desetiletku škrtů

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes navrhl Kongresu rozpočet na fiskální rok 2012. Jeho cílem je snížit rekordní federální rozpočtový deficit během dalších deseti let o 1,1 bilionu dolarů (zhruba 19,6 bilionu korun). Dvě třetiny plánovaných úspor mají přinést škrty a zbylou třetinu zvýšené daňové příjmy. Obama dnes uvedl, že pokládá za důležité investice do budoucnosti, tedy do vzdělání, vědy či infrastruktury. „Jsem ale také přesvědčený, že jediná cesta, jak tyto investice do budoucnosti můžeme uskutečnit, je ta, že si vláda přestane žít nad poměry,“ dodal.

Podle Obamova návrhu vystoupí schodek za aktuální fiskální rok na rekordních 1,65 bilionu dolarů (přibližně 29,8 bilionu korun), což představuje asi 10,9 procenta hrubého domácího produktu USA. V příštím fiskálním roce, který začne 1. října, se má deficit rozpočtu snížit na 1,1 bilionu dolarů. Bude se jednat o první okamžik v amerických dějinách, kdy schodek čtyři roky po sobě překročí bilion dolarů.

Podle amerického prezidenta samotné škrty dlouhodobé problémy amerických rozpočtů nevyřeší. Proto hodlá s republikány spolupracovat na hlubších strukturálních reformách, které by zasáhly například výdaje na obranu či zdravotnictví. Žádné škrty ale podle prezidenta nesmí omezit investice do dalšího rozvoje země: „Nemůžeme obětovat budoucnost.“

Obama hodlá snížit rozpočtový deficit tím, že zmrazí výdaje na řadu vnitrostátních programů během příštích pěti let. Šetřit má i armáda, která by ve stejném období měla uspořit 78 miliard dolarů (přibližně 1,4 bilionu korun). Další částí plánu amerického prezidenta na postupné snižování schodku je zvýšení některých daní a odstranění několika mezer v daňových zákonech.

Dle Obamy se federální vláda mimo jiné chystá prodat 14 tisíc budov a dalších nemovitostí, které již nepoužívá. Podle Obamy to americkým daňovým poplatníkům ušetří miliardy dolarů. Šéf Bílého domu také například hodlá vetovat veškeré zákony, do kterých by zákonodárci vložili financování různých projektů ve svých okrscích.

Republikáni žádají vyšší škrty

Zároveň se však očekává, že se proti zvyšování daní důrazně postaví republikáni ovládající Sněmovnu reprezentantů, kteří kritizují vysoké deficity Obamových rozpočtů. Je také pravděpodobné, že budou požadovat další škrty, a to i v oblastech pro Obamu klíčových - tedy ve vědě, zdravotnictví či ekologii. „Američané nechtějí zmrazit výdaje na udržitelné úrovně. Chtějí škrty, dramatické škrty,“ uvedl například šéf senátních republikánů Mitch McConnel. Republikáni proto chtějí Obamův návrh značně přepracovat.

Americká armáda
Zdroj: ČT24