Vinaři pláčou – loňský rok byl z nejhorších v historii

Brno - Loňský rok byl pro české a moravské vinaře jedním z nejhorších v historii. Na 16 tisících hektarech vinic sklidili jen necelých 46 tisíc tun hroznů, což je skoro o 23 tisíc tun méně než v roce 2009. Ještě hůř vypadá srovnání s lety 2007 a 2008, vůči nimž se loňská úroda smrskla na méně než polovinu. Špatná sklizeň se podle vinařů odrazí v cenách vína.

Slabý byl loni i hektarový výnos. Vinaři sklidili průměrně 2,87 tuny hroznů z hektaru. O rok dříve to bylo 4,27 tuny, v letech 2007 a 2008 kolem šesti tun z hektaru. „Minulý rok byl nejslabší od revoluce. Podobný byl rok 1997. Horší byly pouze roky 1985 a 1986,“ uvedl předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Podle něj se negativně na sklizni projevilo více faktorů. I když zima vinice příliš nenarušila, musely keře čelit řadě dalších vlivů od silného tlaku houbových chorob, přes vývoj počasí, kdy se střídala období sucha a četných srážek. „K tomu se místy přidalo krupobití. Zásadní byly ale zejména výkyvy srážek a houbové choroby v důsledku vyšší vlhkosti. V některých obdobích se nedalo do vinohradů vyjet s postřikem,“ dodal Sedlo.

Podle něj pěstitelé vinné révy prodělali. Zvýšila se sice výkupní cena hroznů, ale ne tak, jak se snížil výnos. Podobná situace podle Sedla zavládla i v dalších zemích střední Evropy, jako je Slovensko, Rakousko a Maďarsko.

Dražší víno a větší dovoz

Výsledkem je rostoucí cena vína, která se zvedla o zhruba deset procent. Vinaři si tak kompenzují své ztráty. „Je to podobné jako u ceny hroznů. Cena se nezvýšila tolik, kolik by bylo potřeba,“ uvedl Sedlo. Podle odhadu Svazu vinařů loni čeští a moravští vinaři vyrobili kolem 380 tisíc litrů vína. Také toto číslo je silně pod průměrem minulých let. Novým trendem proto bude růst dovozů, které obvykle tvořily kolem 60 procent české spotřeby. „Nyní to bude až k 80 procentům,“ dodal Sedlo.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 19 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou. V zemích EU je průměr 27 litrů. Rozloha vinic v Česku aktuálně činí 17 tisíc hektarů. Třiadevadesát procent vinic přitom leží na jižní Moravě.

Vinice
Zdroj: ČT24