Zájezdy do Egypta jsou již vyprodány

Praha - Současný zájem českých turistů o dovolené v egyptských letoviscích překračuje nabídku tuzemských cestovních kanceláří. Do Egypta odletí první čeští turisté po přerušení zájezdů kvůli bezpečnostní situaci o tomto víkendu. Například cestovní kancelář Fischer musela kvůli zájmu klientů nasadit letadlo s vyšší kapacitou, jak uvedl mluvčí Daniel Plovajko. Převis poptávky potvrzují Exim Tours a Blue Style. Za zvýšeným zájmem stojí dvoutýdenní výpadek prodeje dovolených. Avizované zlevnění se však nekoná - ceny zájezdů se nezměnily.

Podle obchodního ředitele Exim Tours Jana Koláčného jsou na víkend vyprodané všechny letové kapacity cestovní kanceláře a na případný odlet čeká 27 náhradníků. Lety prý byly hodně plné už před přerušením prodeje. Cestovní kanceláře pozastavily lety do Egypta 31. ledna. Z celkového množství prodaných zájezdů odhaduje Koláčný na čtyři pětiny množství původních rezervací, které klienti pouze obnovili.

obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný

„Zájezdy do Egypta se v současné době prodávají samy.“

K obnovenému prodeji zájezdů přistoupila i cestovní kancelář Fischer, která o víkendu do Egypta posílá dvě letadla. Kvůli nečekaně velkému zájmu turistů musela kancelář letadlo s kapacitou 130 míst nahradit větším strojem, který pojme 180 pasažérů. Do Hurghady a Šarm aš-Šajchu posílá celkem 270 turistů.

Zlevnění se nekonalo

Zájezdy do Egypta se podle mluvčího Blue Style Miroslava Deneše prodávají za standardní katalogové ceny a není nutné zákazníky motivovat žádnými slevami. Klienti Blue Style do Egypta odletí v sobotu a podle Deneše je zájezd zcela vyprodaný.

Některé cestovní kanceláře zatím prodej dovolených do Egypta plně neobnovily. Například Čedok a Firo-tour již dříve oznámily jako nejbližší datum odletu do egyptských turistických center 26. únor.

Po pátečním odstoupení prezidenta Husního Mubaraka se situace v Egyptě ještě zcela neuklidnila. Dnes demonstrovalo na káhirském náměstí Tahrír asi 2 000 lidí. Demonstrovalo se i v dalších místech egyptské metropole. Egyptská nejvyšší vojenská rada, která po pádu prezidenta Mubaraka převzala moc v zemi, vyzvala k ukončení protestů.

Egypt
Zdroj: Dan Kitwood/ISIFA/Getty Images