Českým firmám se přestává chtít do daňových rájů

Praha - Počet českých společností, které sídlí na místech považovaných za daňové ráje, se za loňský rok zvýšil nejméně za pět let. Své sídlo do některého z daňových rájů přesunulo jen 281 firem, což představuje nárůst jen asi o 2,5 procenta. I tak ale za posledních pět let počet firem kontrolovaných z daňových rájů vzrostl o 55 procent. V současnosti tam podle České kapitálové informační agentury (Čekia) sídlí přes 11 tisíc českých firem.

„Pokles zájmu podnikatelů o daňové ráje souvisí s jistou nasyceností trhu, pokračující složitou ekonomickou situací v Česku, stejně jako s mírným optimismem podnikatelů po vítězství pravice v parlamentních volbách nebo tlakem vlád vyspělých zemí, včetně Česka, na daňové ráje a jejich snahy o uzavírání dohod o výměně informací v daňových záležitostech,“ vysvětlila nový trend analytička společnosti Petra Štěpánová.

Firmy láká Kypr

Komentář Michala Friedbergera (zdroj: ČT24)

K nejatraktivnějším daňovým rájům patří i nadále Nizozemsko, Kypr a Lucembursko, největší relativní přírůstek loni zaznamenaly Monako a Seychely. Každá druhá česká firma, která loni přešla do daňového ráje, mířila na Kypr. „Zájem o Kypr roste dlouhodobě a předpokládám, že jeho vrchol teprve nastane. Na Kypru lze založit stejně výhodný holding jako v Nizozemsku nebo Lucembursku, ale za mnohem nižších nákladů,“ upozornil analytik Společnosti Akont Viktor Hába.

Kyperské firmy neplatí žádné daně z obchodu s cennými papíry, při vyplácení dividend nebo za prodej obchodních podílů. Daň z příjmu právnických osob je na Kypru deset procent a nejvyšší sazba DPH dosahuje 15 procent. Tradiční Evropské daňové raje, ke kterým patří například Nizozemsko, konkurují Kypru spíše svým image. „Někteří lidé stále vnímají kyperské firmy jako méně důvěryhodné, ale to se rychle mění,“ dodal.

České úřady proti rájům bojují spíš chabě

Česká republika se snaží proti útěkům firem do daňových rájů bojovat. Pomoci tomu mají především dohody o výměně informací s daňovými ráji. Zatím se podařilo dojednat dvě - s ostrovy Guernsey a Man. Jenže to má háček. „Počet firem kontrolovaných na ostrovech Guernsey a Man je statisticky nevýznamný,“ připomněla Štěpánová. Podle ministerstva financí jsou v současnosti rozjednány další tři dohody.