Sanofi-Aventis si zajišťuje silnou pozici v biotechnologiích

Paříž - Na světě je druhá největší akvizice v biotechnologickém sektoru. Farmaceutický gigant Sanofi-Aventis totiž koupí americkou biotechnologickou společnost Genzyme, v hotovosti za ni zaplatí přes 20 miliard dolarů. Francouzská skupina je stoprocentním vlastníkem české Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Namlouvání obou společností trvalo téměř devět měsíců. Sanofi-Aventis musela zlomit odpor vedení amerického Genzymu. Francouzům jde o hodně, chtějí rozšířit svoji nabídku a kompenzovat ztráty u některých léků, kterým skončila patentová ochrana.

Branislav Soták, analytik Patria Finance

„Tato fúze je jednou z mála fúzí, které jsou v podstatě pro obě pozitivní. To znamená, že jedna firma nepřeplatí a druhá dostane solidní cenu. Sanofi-Aventis bude čelit genetické konkurenci, zatímco biotechnologický sektor nabízí do budoucna poměrně růst.“

Sanofi-Aventis převezme Genzyme (zdroj: ČT24)

Dohoda, kterou obě strany podepíší v dubnu, by podle Sanofi-Aventis měla do roku 2013 zvýšit příjem z jedné akcie až o jedno euro. Francouzi za 20,1 miliardy dolarů získají 272,5 milionu akcií Genzymu. „Cena na úrovni 74 dolarů za akcii je navíc doplněná o tzv. podmíněnou hotovostní složku na úrovni 14 dolarů za akcii, která se uplatní v případě, že uspěje experimentální lék společnosti Genzyme – Lemtrada,“ doplnil analytik společnosti Patria Finance Branislav Soták.

„Fúze a akvizice v rámci farmaceutického průmyslu je trend posledních let. Je stále na vzestupu a bude i nadále. Jsou dvě možnosti, buď firma koupí jinou menší společnost nebo sjednotí výzkum a vývoj a zdokonalí to, co vyrábí uvnitř sama,“ myslí si analytik ETX Capital Manoj Ladwa.

Genzyme je podle agentury Reuters první firmou, která ukázala, že peníze jde vydělávat i výrobou léků pro úzkou skupinu pacientů. Její nový majitel je podle tržeb čtvrtým největším výrobcem léků na světě a zaměstnává přes 100 tisíc lidí ve stovce zemí.