Brusel si posvítí na zahraniční podíly v evropských firmách

Brusel - Evropští komisaři zamýšlí sledování podílu zahraničních investorů v evropských firmách. Eurokomisař pro průmysl Antonio Tajani v rozhovoru pro deník Handelsblatt vyjádřil obavy, že Evropská unie přichází kvůli zahraničním převzetím o důležité know-how. Jeho myšlenky prý mají podporu i některých členských států, konkrétně Francie, Itálie, Polska, Portugalska a Španělska.

„Čínské firmy mají prostředky, aby mohly kupovat více a více evropských firem, které vlastní klíčové technologie v důležitých sektorech,“ uvedl Tajani.

Kvůli možnosti sledovat podíly zahraničních investorů v Evropě již eurokomisař psal šéfovi Evropské komise José Barrosovi. „Předseda Evropské komise se bude dopisem samozřejmě zabývat a komise poté rozhodne jak v tomto případě postupovat dál,“ prohlásil na internetovém serveru EUobserver mluvčí Barrosa Mark Gray.

Ovšem názory na Tajaniho iniciativu nejsou mezi členskými státy zdaleka jednotné. Návrh se nelíbí zejména německému ministru hospodářství Raineru Brüderlemu. Podle něj by neměla Evropská unie přistupovat k přehnaným akcím a měla by zachovat „chladnou hlavu“. Podle eurokomisaře jde ovšem o Brüderleho osobní názor. „Investoři by neměli mít v hlavě jen krádež know-how nebo technologií,“ uvedl Tajani.

Antonio Tajani
Zdroj: ČT24