Podnikateli roku 2010 jsou bratři Walachové

Praha - Držiteli ocenění Podnikatel roku 2010 ČR se dnes stali bratři Adam, Mariusz a Valdemar Walachovi ze společnosti Walmark. Vítěznou trofej dnes večer převzali v pražském Paláci Žofín z rukou ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a Magdaleny Souček, vedoucí partnerky firmy Ernst & Young, která soutěž v ČR vyhlašuje od roku 2000. Vítěz soutěže bude mít šanci utkat se o titul světového podnikatele roku v Monte Carlu.

Titul Technologického podnikatele roku si odnesl Václav Muchna ze společnosti Y Soft Corporation. V letošním roce byl už posedmé udělen také titul Sociálně prospěšný podnikatel roku 2010, který obdržel Pavel Křížek z Ochrany fauny České republiky.

Bratři Walachové firmu Walmark zakládali s cílem podnikat v počítačích, ale s otevřením trhů zjistili, že se dá obchodovat naprosto se vším. Jejich cílem bylo vždy dodávat i nějakou přidanou hodnotu, a proto vybudovali vlastní výrobní závody v Česku i na Slovensku. V rámci firmy tak založili divizi nápojů (značka Relax), farmaceutickou (obchoduje a vyrábí především doplňky stravy a léky) a třetí byla divize zemědělských produktů.

Hnacím motorem prý byla vize stát se největší firmou v oblasti doplňků stravy v regionu střední a východní Evropy, a proto se rozhodli soustředit jen na farmaceutickou divizi. Prodali nápojovou divizi, utlumili zemědělskou divizi a veškerou činnost a finance soustředili na posílení farmaceutické divize a dalších investic do výroby potravinových doplňků a léčiv. Portfolio jejich výrobků čítá na 300 položek. Dnes má Walmark dceřiné společnosti v osmi evropských zemích a exportuje do dalších více než třiceti zemí. Celá skupina dosahuje ročního obratu 100 milionů eur (2,4 miliardy Kč).

Soutěž má patnáctiletou tradici

Soutěž Podnikatel roku byla založena společností Ernst & Young v USA v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a nyní se vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání. „Tato soutěž nám má připomenout, že úspěšní podnikatelé, kteří jsou ochotni riskovat a posouvat tak naši společnost kupředu, jsou vlastně novodobí hrdinové - vytvářejí pracovní příležitosti, často se významně podílejí na rozvoji regionu, jsou hybnou silou ekonomiky,“ uvedla Magdalena Souček.

Soutěže Ernst & Young Podnikatel roku 2010 se mohl zúčastnit vlastník nebo manažer společnosti s minimálně 25procentním vlastnickým podílem. Musí odpovídat za výkon své společnosti a být aktivním členem jejího nejvyššího vedení. Společnost musí existovat minimálně dva roky. Držitelem titulu podnikatel roku 2009 byl zakladatel firmy Alwil Software Eduard Kučera.