NERV: Snižme sociální pojištění, podpoříme konkurenceschopnost

Praha – Konkurenceschopnost České republiky je nejvíce zatížena vysoko nastaveným sociálním pojištěním. Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto navrhuje její snížení, a naopak se přiklání ke sjednocení daně z přidané hodnoty. Výstupy NERVu v oblasti konkurenceschopnosti ČR dnes představil předseda vlády Petr Nečas spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem a profesorem ekonomie a koordinátorem pracovní skupiny NERV Konkurenceschopnost Michalem Mejstříkem.

NERV předložil vládě více než 300stránkový dokument s radami, jak postupovat, aby Česko lépe obstálo na světovém ekonomickém poli. „Vláda bude z tohoto materiálu vycházet při sestavování své strategie konkurenceschopnosti České republiky,“ uvedl Nečas.

Premiér upozornil, že ekonomická rada hodnotí jako nejvíce zatěžující daň sociální pojištění a navrhuje její snížení. Odvody ze sociálního pojištění tvoří jednu třetinu příjmů rozpočtu. „Když to změníme například ve prospěch DPH, tak rozpočet činíme více odolný vůči případným krizím,“ dodal.

„Ono je strašně jednoduché zaměstnanci strhnout daň z výplatní pásky. Dříve či později tím prodražujete pracovní sílu. A firmy, které tady jsou, se můžou do půl roku sbalit a odejít klidně na východ,“ varuje analytik a spoluautor závěrečné zprávy NERV Aleš Michl.

Rada naopak navrhuje sjednocení DPH. „Pro nás je to další argument v diskuzi o důchodové reformě,“ uvedl premiér. V oblasti daní pak NERV podle šéfa kabinetu prakticky kopíruje snahu vlády o zjednodušení zákona o dani z příjmů, zejména co se týče počtu výjimek. Ministerstvo financí chystá představit reformu daňového systému na přelomu února a března.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Z pohledu konkurenceschopnosti jedna sazba DPH velmi zjednodušuje a zprůhledňuje prostředí pro podnikání, protože není problém s přepočítáváním sazby DPH na jednotlivé položky, dojde ke snížení byrokracie a zabránění daňovým únikům.“

Věci veřejné jsou k návrhům NERVu skeptické

Podle vládních Věcí veřejných je však sjednocení sazby DPH dle zahraničních zkušeností neefektivní. „Jednotná sazba DPH je evropské unikum, které má pouze Dánsko. Evropské státy mají dvě nebo dokonce tři sazby,“ uvedl poslanec VV a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Radim Vysloužil. Pokud se podle něj úroveň DPH ustálí na 19 nebo 20 procentech, pocítí zdražení většina společnosti: „Náklady pro čtyřčlennou rodinu se měsíčně zvýší až o 1500 korun.“ Strana již dříve oznámila, že bude prosazovat sníženou sazbu DPH pro základní potraviny.

Podle Nečase se v Česku vnímání slova konkurenceschopnost smrsklo na tezi, že čínské výrobky jsou levnější díky levnější pracovní síle a je třeba bránit jejich dovozu. Premiér však zdůraznil, že mnohem důležitější je to, že Čína nyní vyváží nejvíce vysoce vyspělých technologií na světě: „Z tohoto pohledu už to není jen o nějakých čínských či asijských textilních výrobcích, ale dnes již často o sofistikovaných technologických celcích. Velmi snadno se může stát, že nás tyto země z hlediska technologického rozvoje mohou předběhnout.“

Rostoucí světovou konkurenci podle něj nevyřeší nová evropská regulace, ale pouze nastavení takových podmínek podnikání a fungování státu a obecně celé společnosti, které nám umožní soupeřit s celosvětovou konkurencí. Nečas zopakoval, že více než jakákoliv vládní opatření prospělo českým exportérům oslabení koruny v době po propuknutí finanční krize. „Naše přibližování se Evropě znamená, že česká koruna bude nadále posilovat, a my budeme ztrácet levnou cenovou konkurenceschopnost,“ vysvětlil.

Premiér Petr Nečas

„Ze slova konkurenceschopnost se stává klíčové slovo následujícího ekonomického vývoje nejenom u nás, ale v celé Evropě… Jedině konkurenceschopnost nám může zajistit pracovní místa a jedině tak udržíme zaměstnanost a perspektivu dalšího vývoje naší ekonomiky.“

Nečas podpořil návrh NERVu, aby se zkvalitnilo hodnocení dopadu nových zákonů, tzv. RIA. Nově by mu měly podléhat návrhy poslanců a senátorů. „Řada legislativních chyb vznikla pozměňovacími návrhy poslanců,“ prohlásil šéf vlády. Zákony by také měly být hodnoceny z hlediska rizika korupce. Nad kvalitou těchto hodnocení by měla dohlížet nově vzniklá Národní rozpočtová rada.

Experti si stěžují na zkostnatělost veřejné správy

Podle expertů je brzdou rozvoje a konkurenceschopnosti i veřejná správa. „Data o produktivitě v ČR ukazují, že veřejný sektor a jeho produktivita je brzdou české ekonomiky,“ uvedl premiér.

Ekonom a člen NERVu Michal Mejstřík zmínil, že pokulháváme i v oblasti inovací. Podle něj se systém financování vědy musí změnit: „Jsme v množství objemu prostředků v této oblasti, ať už soukromých, nebo veřejných, tak jsme úplně na konci sedmadvacítky. A pak se divíme že spousta dobrých nápadů zapadá.“

Členové NERVu navrhují v oblasti finančních trhů například privatizovat menšinové části státních firem přes burzu. Takto se podle Nečase osvědčilo obchodování s akciemi ČEZu. Analýzu bude ekonomická rada zveřejňovat po částech v následujících šesti pondělcích. Dokument má odpovědět například na to, proč se v tuzemsku nedaří boji s korupcí, proč se propadá české školství, a nebo proč české zboží stále častěji neobstojí v zahraniční konkurenci.