Přesun Galilea do Prahy pomůže českým firmám

Praha – České firmy budou těžit z přesunutí sídla evropské agentury pro dohled nad navigačním družicovým systémem Galileo (GSA) do Prahy. Podle výkonného ředitele Galilea Carla des Doridese jim dá možnost uplatnit se například při vývoji přijímačů signálu nebo aplikací pro tento systém. Dorides to dnes řekl na setkání s novináři v Praze, kde dnes tráví svůj první den.

Podle ministra dopravy Víta Bárty přesun administrativy Galilea do Česka může znamenat velkou výhodu pro udržování konkurenceschopnosti. Kosmický program je podobně jako nanotechnologie perspektivním oborem, uvedl ministr. „Být u zdroje informací, kde se rodí nápady, to je pro nás tou příležitostí, kterou se musíme naučit využívat,“ řekl Bárta.

Konkrétní plán přesunu zhruba 50 úředníků GSA z Bruselu do Prahy by podle Bárty mohl být hotový zhruba do tří měsíců. Do té doby rovněž očekává podpis hostitelské smlouvy. Konkrétní termín, kdy se sídlo GSA přesune do Prahy, ministr ani Dorides neřekli.

Družicový navigační systém by mohl začít fungovat nejdříve v roce 2014, zopakoval Dorides už dříve oznámený plán. Galileo za zhruba 3,5 miliardy eur je zatím vůbec nejdražším společným projektem Evropské unie. V jeho rámci má být na oběžnou dráhu Země vysláno 30 satelitů, základní fungování systému zajistí 18 z nich. Na oběžné dráze jsou ale zatím jen dva satelity.

Carlo des Dorides, výkonný ředitel systému Galileo:

„Chtěl bych zorganizovat dvoustranná setkání s každým zaměstnancem agentury tak, abych pochopil, zda-li se chtějí přestěhovat do Prahy. Očekávám, že někteří z nich nebudou chtít, a tak zde bude několik volných pracovních míst, která mohou být nabídnuta Čechům.“

O sídlo GSA se na počátku ucházela víc než desítka států. Nakonec ve hře zůstala jen Praha a nizozemský Noordwijk. V prosinci se pak rozhodlo, že agentura zamíří do české metropole. Získání některé z unijních agentur je pro členskou zemi zejména otázkou prestiže, ekonomické dopady nejsou podle expertů nijak zvlášť zásadní.

Galileo zdědilo budovu ČKA

Administrativa Galilea bude sídlit v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Česko agentuře odpustí během prvních pěti let nájem a poté bude inkasovat jen 25 procent tržního nájmu, zbytek by měl plynout ze státní kasy.

Nejvýznamnější službou Galilea budou navigační služby řidičům. V budoucnu pak systém nabídne další aplikace využitelné celosvětově v dopravě, obchodu nebo průmyslových odvětvích. Kromě Galilea existují další družicové navigační systémy, americký GPS a ruský GLONAS. Galileo má podle představitelů GSA ambice nabízet přesnější služby než jeho předchůdci.