Telefónice loni stoupl zisk na 12,3 miliardy korun

Praha - V loňském roce zvýšila tuzemská telekomunikační skupina Telefónica O2 konsolidovaný čistý zisk o pět procent na 12,3 miliardy korun. Ovšem výnosy jí klesly o sedm procent na 55,6 miliardy korun. Na zisku se pozitivně projevilo zrušení ztráty ze snížení hodnoty aktiv, výnosy naopak táhlo dolů snížení mobilních poplatků a nižší příjmy z informačních a komunikačních služeb.

Akcionáři by se měli dočkat výplaty 40korunové dividendy na akcii, což je stejně jako v minulém roce. Pokles výnosů byl v souladu s očekáváním analytiků, zisk naopak odhadovali v průměru zhruba o 300 milionů vyšší.

finanční ředitel Telefóniky O2 Jesús Pérez:

„S výsledky za rok 2010, které byly ovlivněny postupně se zotavující ekonomikou, silnou konkurencí a regulací, jsem spokojen. Naším dlouhodobým cílem je maximalizace spokojenosti zákazníků nabídkou služeb naplňujících jejich potřeby. Ta nám pomohla udržet růst počtu zákazníků v klíčových oblastech, kterými jsou smluvní mobilní služby a vysokorychlostní internet ADSL.“

Telefónice klesly výnosy z mobilních služeb o osm procent na 28,6 miliardy korun. Počet uživatelů mobilních služeb se snížil o dvě procenta na 4,84 milionu hlavně kvůli jednorázovému snížení počtu zákazníků s nízkou aktivitou o 111 tisíc ve druhém čtvrtletí. Celkový hlasový provoz stoupl o sedm procent na 8,79 miliardy minut. Průměrný měsíční výnos na zákazníka se snížil o osm procent na 468,5 koruny.