Odboráři chystají kampaň „Otevřete oči“

Praha - Odboráři se sjeli do Prahy, víc než tisícovka předsedů základních organizací se radila o postupu proti návrhu vládních reforem. Kritizovali chystanou důchodovou reformu, novelu zákoníku práce, zdravotnickou reformu nebo změny v daňové oblasti. Výsledkem jednání je masivní kampaň s názvem „Otevřete oči“, která má oslovit co nejvíc lidí a získat je na stranu odborářů. Na sjezdu odborářů zaznělo i to, že plánovaná důchodová reforma přijde stát v průběhu 20 až 30 let na biliony korun.

Odbory dlouhodobě kritizovaly rušení daňových zvýhodnění benefitů - jako jsou například stravenky nebo některé plánované změny v pracovní oblasti. Nelíbí se jim ani možnost převést část pojistného ze státního důchodového systému do soukromých fondů, které tento týden v rámci důchodové reformy navrhli ekonomičtí ministři koalice.

Důchodová reforma bude stát biliony korun

Do soukromých fondů půjdou po provedení důchodové reformy na úkor současného průběžného systému v průběhu 20 až 30 let biliony korun. Zaznělo to na celostátním shromáždění předsedů základních členských organizací Českomoravské konfederace odborových svazů.

Mimo jiné se odbory vyslovily proti důchodové reformě tak, jak se na ni ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři. ČMKOS je tedy proti vyvedení části pojistného ze státního průběžného pilíře do soukromých fondů a proti jednotné dani DPH. Podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly to zaplatí například rodiny s dětmi. „Navýšení DPH není nutné, ale nesmí se z průběžného systému vyvést ani koruna,“ řekl Středula.

Kromě odborníků a vedení ČMKOS na shromáždění vystoupili i hosté, jako například sociolog Jan Keller. Nyní diskutují jednotliví účastníci o svých zkušenostech s dosavadními vládními reformami. Na shromáždění se v pražském Kongresovém centru sešlo více než tisíc předsedů základních organizací odborových svazů. Radí se o postupu proti návrhu vládních reforem.

Jaroslav Zavadil

„Každý z nás trpí určitým stupněm hlouposti. Tím, jak jsou lidé ovlivňováni v prostředí, ve kterém žijí, samozřejmě nemůžou vědět všechny informace. Proto jim chceme své názory vysvětlit,“ řekl předseda ČMKOS. Působit na veřejnost chtějí odboráři prostřednictvím své kampaně nazvané „Otevřete oči“, tisku, ale také například přes sociální síť Facebook.


Zdravotnickou reformu odmítli odboráři už v lednu

Reformu zdravotnictví odboráři odmítli už v lednu, na jednání tripartity. Vadí jim hlavně to, že není přesně vymezeno, na co má mít pacient nárok ze zdravotního pojištění. „My jsme měli základní výhrady k tomu, že se v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění otevírá možnost připlácet si na jinou zdravotní péči, než na jakou jsme zvyklí,“ vysvětluje předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

„Myslíme si, že vláda neříká pravdu o tom, jaké důsledky ty zdravotnické reformy budou pro lidi mít. Zejména by měli platit ti, co z toho mají největší profit. Míra profesionality a míra neschopnosti této vlády skutečně dosáhla, z pohledu lidí, kteří zde dnes byli, krajní meze,“ vyjádřil se Josef Středula z odborového svazu KOVO.

Václav Picl, ČMKOS:

„Vyjádříme se například k tomu, jestli to, co přijala porada ekonomických ministrů, je pro nás akceptovatelné, či nikoliv. Jde nám především o to, informovat odboráře a veřejnost o zamýšlených změnách a důsledcích změn, které se tady připravují.“

Podle odborářů by vznikly dvě kategorie pacientů - ti, kteří budou mít peníze, aby si připlatili na nejmodernější léčbu, a ti ostatní. Celostátní shromáždění Českomoravské konfederace odborových svazů má být součástí kampaně, kterou odbory k vládním reformám chystají. Přijmou na něm prohlášení a zveřejní výzvu k veřejnosti. Že by sáhli k nějakým razantním akcím, jako je například vyhlášení generální stávky, se očekávat nedá.