Německou železnici ochromila stávka

Berlín - Němečtí strojvůdci dnes ráno v reakci na své platové výzvy uspořádali dvouhodinovou výstražnou stávku. Mnohé městské, regionální i dálkové vlaky mezi 06:00 a 08:00 SEČ v celé zemi stály nebo měly zpoždění. Podle agentury DPA se má situace vrátit k normálu do večera. Podle webu Českých drah stávka německých strojvedoucích zpozdila i některé mezinárodní vlaky směřující do Česka.

Stávka ochromila hlavně provoz městských vlaků v Berlíně, Norimberku, Stuttgartu a Porýní. Mnohé regionální a dálkové vlaky nabraly dvouhodinová zpoždění.

V Česku rychlíky z Berlína do Budapešti, z Hamburgu do Villachu, z Amsterdamu do Prahy a z Curychu do Prahy budou mít na příjezdu z Německa zpoždění kolem 100 minut. Místo dvou posledně jmenovaných vlaků mají cestující v Česku podle ČD využít náhradní vnitrostátní rychlíky. Podle mluvčí drah Radky Pistoriusové se osobních příhraničních vlaků stávka nedotkla, protože je řídí čeští strojvůdci.

Do německé stávky se připojili zaměstnanci státní společnosti Deutsche Bahn i jejích soukromých konkurentů, tedy společností Abellio, Arriva, Benex, Keolis, Veolia a Hessische Landesbahn. Odborový svaz strojvůdců GDL si chce vymoci jednotné mzdové a pracovní podmínky pro 26 tisíc strojvůdců ze všech železničních společností. „Doufáme v novou nabídku,“ uvedla mluvčí odborů.

Stávka na německé železnici
Zdroj: ČT24/ČTK/DAPD