Ceny ropy stoupají s napětím v Libyi

Tripolis - Nepokoje v Libyi ovlivňují i cenu ropy, která pořád stoupá a vyhoupla se už na 2,5letá maxima. Situace na Blízkém východě přiměla tamní těžaře snížit těžbu ropy. V samotné Libyi zastavují těžbu úplně. Zatím tak učinila italská společnost Eni a španělský Repsol. Eni zároveň uzavřela plynovod směřující z Libye do Itálie. Libye má jedny z největších zásob opy v Africe. Vyšší ceny této suroviny nejspíš přinesou zdražení pohonných hmot i v Česku.

„Ropa a plyn v tomto regionu jsou tak natěsno svázané s politikou, že si prostě nikdy nemůžete dovolit politiku ignorovat. Což zásadní změny, ke kterým by zejména na severu Afriky mohlo dojít, jen potvrzují,“ říká analytik Centra pro globální energetická studia Julian Lee.

Jak se projeví vyšší ceny ropy u tuzemských čerpacích stanic?

Ceny ropy se s největší pravděpodobností promítnou i do cen pohonných hmot. „Přibližně třetinový nárůst ropy se projevuje i v ceně paliv. Ceny jak benzinu, tak dieselu určitě půjdou nahoru. Bude záležet na politice jednotlivých společností,“ uvedl analytik, X-Trade Brokers Jiří Tyleček. Pohonné hmoty mohou zdražit o korunu až dvě v příštích 14 dnech, dodal.

Libye v současnosti drží největší rezervy z celé Afriky, které představují zhruba 44 miliard barelů. „Pokud ztratíme dodávky z této země, přijdeme o polovinu celosvětové kapacity, což by mělo významný dopad na ropný trh,“ vysvětluje Neil Beveridge ze společnosti Sanford C. Bernstein.

Zároveň došlo k zastavení vývozu ropy z libyjských námořních terminálů, problém pak představuje i energetické zásobování země, uvádí italská vláda. Z Libye přitom putuje do Itálie 25 procent celkové potřeby ropy této evropské země.

Mezinárodní agentura pro energii je připravena vyzvat k čerpání zásob

Podle hlavního ekonoma Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatiha Birola už vysoké ceny ropy začínají ohrožovat proces oživení globální ekonomiky. Agentura je proto podle něj připravena vydat pokyn k uvolnění zásob ropy z nouzových rezerv, což naposledy učinila v roce 2005 v reakci na poškození infrastruktury po hurikánu Katrina v USA.

Některé nadnárodní energetické společnosti už kvůli násilí a nepokojům stahují ze země svoje zaměstnance. Pokud se ale dodávky skutečně přeruší, podraží ropa ještě víc. Nejde ale jen o ropu. Nepokoje v arabském světě tlačí nahoru i ceny vzácných kovů. Třeba stříbro je nejdražší za posledních 30 let a roste i cena zlata. Navíc palladium, které se používá například k výrobě autodílů, je na desetiletém maximu.

Rostoucí ceny ropy už zneklidňují i kartel ropných států OPEC. Podle zdroje agentury Reuters z italské vlády prý kvůli situaci v Libyi uvažuje o svolání mimořádné schůzky.

S&P snížila Libyi rating

Kvůli zvýšenému politickému riziku v Libyi dnes mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti této arabské země na stupeň BBB plus. Rating krátkodobých závazků zůstal na stupni A-2, agentura ale všechny ratingové známky zařadila do režimu pozorování s negativním výhledem. To znamená, že podle vývoje situace je může dál snížit.

„Vzhledem k občanským nepokojům jsme přehodnotili politická rizika Velké libyjské socialistické arabské lidové džamáhíríje a na tomto základě snižujeme hodnocení dlouhodobých závazků země o jeden stupeň na BBB plus,“ uvádí analytici S&P.

Přehled nerostného bohatství ve vybraných arabských zemích zmítaných nepokoji

ALŽÍRSKO

  • disponuje desátými největšími zásobami zemního plynu na světě a patří i do desítky největších exportérů této suroviny
  • ze země pochází asi 11 procent plynu, který se spotřebuje v Evropě; Itálie například kryje dodávkami z Alžírska většinu své spotřeby této suroviny
  • je 15. největším světovým producentem a devátým největším exportérem ropy

BAHRAJN

  • hlavní průmyslové obory: těžba ropy a zemního plynu; petrochemický průmysl tvoří kolem 30 procent HDP, celosvětově ale zatím země není v ropném hospodářství tak významná, přesto je považována za strategický uzel. Stabilita Bahrajnu je podle analytiků důležitá pro sousedního ropného giganta Saúdskou Arábii, klíčového stoupence bahrajnské královské rodiny
  • je významným producentem hliníku, mezi největšími světovými producenty mu patří deváté místo

EGYPT

  • je jedním z deseti největších světových vývozců kapalněného zemního plynu (LNG), značnou část produkce ale spotřebovává sám
  • ropy mnoho nevyváží

LIBYE

  • její hospodářství je plně závislé na těžbě ropy a jejím vývozu, který tvoří asi 70 procent HDP, přes 90 procent exportních příjmů a přes 80 procent příjmů státního rozpočtu
  • je 12. největším světovým exportérem ropy, asi čtvrtina exportu putuje do zemí EU, a disponuje osmými největšími ověřenými zásobami ropy na světě, z afrických zemí má zásoby největší

MAROKO

  • jednou z hlavních součástí průmyslu je těžba nerostných surovin, a to zejména fosfátů. Maroko (hlavně Západní Sahara) disponuje 75 procenty světových zásob této suroviny, je největším exportérem fosfátů (28 procent) na světě a v těžbě Maroku patří třetí místo (pokrývá asi 20 procent světové těžby).

TUNISKO

  • je pátým největším těžařem fosfátů na světě