Vyděšený saúdskoarabský král posílá miliardy chudým

Rijád – Nepokoje a odpor občanů proti vládě už v posledních týdnech zachvátily nejprve Egypt a poté Libyi. Ve druhém případě se dokonce hovoří o tom, že by nespokojenost občanů mohla přerůst v občanskou válku. Hrůzu lidové bouře nahánějí i dalším arabským mocnářům. Třeba saúdskoarabský král Abdalláh se snaží občany získat na svou stranu uvolněním miliard dolarů na zlepšení ekonomické situace občanů svého království.

Miliardy od krále mají pomoci Saúdské Arábii zvládnout nepříjemné dopady inflace a nezaměstnanosti. Abdalláhova pomoc zahrnuje mimo jiné dotace na činže a studia, včetně těch v cizině, ale nikoli politické reformy. Nově uvolněné peníze budou moci využít například také literární kluby.

Saúdská Arábie je absolutní monarchií a tamní opozice už delší dobu žádá, aby byly povoleny aspoň místní volby. Abdalláh, jemuž už táhne na 90 let, byl mimo Saúdskou Arábii od listopadové operace, kterou podstoupil v USA. Zastupoval ho o dva roky mladší korunní princ Sultán. Ale ani on není zdráv, protože většinu z minulých dvou let strávil kvůli léčbě v cizině.

Analytici se domnívají, že Saúdské Arábii, coby největšímu vývozci ropy, nehrozí nepokoje podobné těm v Africe. Vedení prý ale bude muset co nejdřív řešit stále tíživější sociální problémy, z nichž nejzávažnější je vysoká nezaměstnanost mezi mládeží.

Stabilita Saúdské Arábie je v zájmu celého světa. Arabský stát je součástí Organizace zemí vyvážejících ropu a kontroluje více než pětinu světových zásob ropy. Saúdská Arábie patří k hlavním příjemcům petrodolarů, podle některých odhadů sedí na jmění v hodnotě 400 miliard amerických dolarů. Země je rovněž významným spojencem Spojených států v arabském světě.

Bahrajnský král rozdává milosti

Také Bahrajn se snaží předejít prohlubování nepokojů, které tam začaly 14. února a vyžádaly si přes deset mrtvých. Dnes tam bylo díky králově milosti propuštěno 23 šíitských radikálů souzených od loňska za teroristické činy. Některým z nich hrozilo doživotí. Všichni tvrdili, že jsou nevinní, a také, že byli ve věznicích mučeni.

Mezi osvobozenými je i několik členů šíitského opozičního Hnutí pro svobodu a demokracii. Jeho vůdce Hasan Mušajma byl v tomto procesu souzen v nepřítomnosti. Pobývá v exilu a králova milost mu umožňuje návrat do Bahrajnu bez nebezpečí, že bude zatčen. Mušajma, který je kvůli léčbě rakoviny v Británii, se do Bahrajnu vrátit chce.