Konec roku pro majitele Novy ve znamení ztráty

Hamilton/Praha - Americká společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní nejsledovanější komerční televizi Nova, hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí s lepšími výsledky, než se čekalo. Vzrostly jí tržby a téměř o polovinu vyskočil i provozní zisk. Společnost nicméně nadále zůstává v čisté ztrátě. Ta ve čtvrtém kvartále klesla na 26,1 milionu dolarů, oproti stejnému období předchozího roku je tak méně než poloviční. Za celý rok pak společnost dosáhla čistého zisku 100 milionů dolarů. Na této úrovni pomohl firmě prodej ztrátových společností na Ukrajině.

Vyšší náklady na dluhovou službu a vysoké kurzové ztráty posunuly vlastníka TV Nova do čisté ztráty. Firmě nepomohl ani reklamní trh, který je pro ni hlavním zdrojem příjmů. „Reklamní trhy ve střední Evropě v roce 2010 už druhým rokem klesaly, a mělo by tak skutečně nastat jejich dno. V tomto roce lze čekat oživení těch reklamních trhů v řádu 5, možná až 10 procent,“ tvrdí analytik Komerční banky Josef Němý.

Analytiky šokovaly výborné provozní výsledky

Konec roku pro CME ve znamení ztráty (zdroj: ČT24)

Analytik Komerční banky Josef Němý:

„Na provozní úrovni byly ty výsledky lepší, než se očekávalo, a to především na úrovni tržeb, což vidím jako dobrou zprávu, protože to naznačuje, že i rok 2011 by mohl být na provozní úrovni poměrně silný.“

„Tržby a provozní zisk se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily v důsledku restrukturalizace našich vysílacích aktivit a také díky tomu, že na některých trzích začalo oživení,“ uvedl šéf CME Adrian Sarbu.

Čísla za čtvrté čtvrtletí už zahrnují i hospodářské výsledky firem Media Pro Entertainment a bTV, které firma převzala v prosinci 2009. Nepočítá se už naopak s výsledky ukrajinských účastí, které CME prodala. To přitom výsledky poměrně zásadně ovlivnilo.

Výrazný meziroční nárůst provozního zisku před odpisy byl podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Pavla Rysky ve čtvrtém čtvrtletí dán především akvizicí velké bulharské televize bTV, která je zisková. „V souvislosti s tím se zvýšila i zisková marže společnosti,“ připomněl Ryska.

Akcie firmy poletí vzhůru

Akcie vlastníka televize Nova se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze. Část akcií CME drží americká mediální společnost Time Warner. V současnosti je podle odborníků hodnota akcií CME vysoce podhodnocena a v následujících měsících by společně se stabilizací reklamního trhu měla růst.