Česko se připojí k unijnímu paktu konkurenceschopnosti

Praha - Českou republiku dnes navštívil prezident Evropské unie Herman Van Rompuy, který od rána absolvoval sérii jednání s premiérem Petrem Nečasem. Shodli se na paktu konkurenceschopnosti, který navrhla Francie a Německo. Do něj by se rády zapojily i další země, včetně Česka. Jeho přijetí by znamenalo například celounijní zvýšení důchodového věku nebo růst firemní daně a její sjednocení.

Nečas při jednání s Rompuyem zdůraznil, že ČR má velký zájem na stabilní eurozóně a na tom, aby euro bylo silnou měnou. „Jednali jsme samozřejmě i o problematice takzvaného paktu konkurenceschopnosti,“ uvedl český premiér a připomněl, že celou řadu myšlenek z tohoto německo-francouzského balíku hodlá jeho vláda zavádět bez ohledu na vývoj diskuse v EU samotné. Van Rompuy naznačil, že je třeba, aby se k paktu konkurenceschopnosti připojily další země, a podporovaly tak stabilitu společné evropské měny.

Petr Nečas:

„Celá řada myšlenek (z paktu konkurenceschopnosti) je nám sympatická a chystáme se je provádět na národní úrovni bez ohledu na to, zda na nich bude dohoda na evropské úrovni.“

Komentář Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Nečas a Van Rompuy odsoudili násilí v Libyi

Herman Van Rompuy v Praze promluvil také o situaci v Libyi. Podle něj tato africká země potřebuje změnu a politické i sociální reformy. Spolu s Nečasem ostře odsoudili násilí, které režim Muammara Kaddáfího používá vůči demonstrantům žádajícím jeho odchod. Evropská unie by se podle svého prezidenta neměla vyhýbat své morální a politické odpovědnosti v regionu, rozhodnutí o budoucnosti jižních sousedů unie by ale měli činit jen jejich občané. EU proto upraví svou politiku sousedství tak, aby mohla podpořit vznik demokratických institucí a podpořit ekonomický rozvoj.

„EU má zájem na udržitelné stabilitě, založené na respektování demokratických hodnot, lidských práv a základních svobod,“ zdůraznil Van Rompuy. Úkolem EU je podle něj pomoci takovému vývoji, který umožní občanským společnostem na severu Afriky co nejlépe posílit své ekonomiky, bojovat s chudobou a sociální nerovností. Proces přechodu k demokracii, pluralitnímu vládnutí a posilování ekonomiky v oblasti má plnou podporu unie, dodal unijní prezident.

Cizinci prchají z Libye
Zdroj: Tarek Fawzy/AP Photo
Vydáno pod