Český registr povolenek se po útoku hackerů znovu zpřístupní

Praha - Od čtvrtka budou moci čeští majitelé emisních povolenek znovu nahlížet do tuzemského registru účtů s emisními povolenkami. Obchodování ale zatím umožněno nebude. Kdy bude možné opět zadávat přes české účty i transakce, zatím jasné není. Uzavření trhu v Evropské unii bylo důsledkem krádeže povolenek v hodnotě minimálně 45 milionů eur (přes miliardu Kč). Některé země už nicméně obchodování plně obnovily.

„Od čtvrtka budou moci majitelé do svých účtů přistupovat, budou moci měnit parametry účtů, nebudou moci ale kontrolovat zůstatek, nebudou moci dělat transakce,“ informoval ředitel správce českého rejstříku OTE Jiří Šťastný. O zahájení obchodů v Česku podle něj rozhodne Evropská komise. Ta v současnosti studuje bezpečnostní zprávy o tuzemském registru.

Ukradené české povolenky jsou podle Šťastného zatím zajištěné v Estonsku a Velké Británii. Situace se zcizenými povolenkami v Německu stále jasná není. V německém registru se už ale znovu obchoduje, evropské úřady už obnovily obchodování i ve Velké Británii.

Ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami zmizelo při hackerském útoku v lednu celkem 1,3 milionu povolenek. Na 700 tisíc ukradených kreditů zaznamenala energetická společnost ČEZ, dalších zhruba 470 tisíc povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures. Velká část ukradených povolenek byla následně objevena na účtech v Británii a Německu, další našly úřady v Estonsku.

Povolenky se při útoku hackerů ztratily z národních registrů v pěti zemích. Kromě České republiky k tomu došlo ještě v Rakousku, Řecku, Estonsku a Polsku. Celkem se ztratily dva miliony povolenek. Evropské úřady se rozhodly zastavit obchodování 19. ledna. Doufaly, že se jim tak podaří ukradené kredity snáze nalézt.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době ale jedna taková povolenka stojí kolem 14 eur (asi 337 korun). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.