ČEZ v roce 2010: Víc proudu s menším ziskem

Praha – Víc vyrobené elektřiny prodané s menším ziskem – tak by se dal shrnout loňský výsledek tuzemské energetické jedničky ČEZ. Čistý zisk firmě v roce 2010 klesl o devět procent na 47,16 miliardy korun. O rovné jedno procenta se zvýšily provozní výnosy a o dvě procenta vzrostla výroba elektřiny. Výsledky podle jejího generálního ředitele Martina Romana ovlivnila krize v regionu.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) firmě klesl o dvě procenta na 89,09 miliardy korun. ČEZ ale uvedl, že čistý i provozní zisk byly vyšší, než firma předpokládala.

V rámci programu Nová vize se chce ČEZ do roku 2015 finančně stabilizovat. „Na další investice má ČEZ v nejbližších pěti letech připraveno více jak 300 miliard korun a i přes snížení jde o částku vyšší než v předchozím období. Investice budou směřovat hlavně do Česka,“ uvedl Roman.

Mezi hlavní plány firmy patří dokončení obnovy klasických elektráren, rozvoj jaderné energetiky a optimalizace provozu elektráren, uvedl výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. „Úspory se dotknou i režijních nákladů, mzdové náklady budou zmraženy. Budeme klást ještě vyšší důraz na výkonnost akvizic,“ dodal. Razantní optimalizace vnitřního fungování a nákladové struktury skupiny ČEZ podle něj ušetří 36 miliard korun.

ČEZ dnes loňské výsledky oznámil neplánovaně, podrobné údaje zveřejní na pondělní tiskové konferenci.