Putinovi vadí energetická politika EU

Brusel - Ruský premiér Vladimir Putin si při návštěvě Bruselu stěžoval na novou energetickou politiku Evropské unie. Bojí se, že klesne podíl ruského gigantu Gazprom na evropském trhu. Sedmadvacítka chce totiž posílit konkurenci v energetice a snížit závislost na dovozu z Ruska. Oddělit se má produkce od správy plynovodů, kdy by jedna firma neměla mít pod kontrolou celý řetězec dodávek. Unie ale odmítá, že by nová pravidla Rusko diskriminovala.

Putinovi se nelíbí tzv. třetí evropský balík pravidel pro energetiku, který vstoupí v platnost od března. Má za cíl posílit na evropském trhu konkurenci oddělením produkce od správy plynovodů. Jeden podnik v jedné zemi by tak neměl mít pod kontrolou celý řetězec dodávek na trh.

Vladimir Putin

„Ruské energie znamenají evropskou prosperitu. Kvůli těmto snahám (liberalizace trhu EU) máme určité obavy a doufáme, že se nám podaří najít řešení.“

Komentář Ondřeje Soukupa (zdroj: ČT24)

Unijní balík dává členským státům tři možnosti, jak čelit podnikům, které vyvážejí plyn do EU a zároveň vlastní plynovod. Nejrazantnější možností je přinutit producenta plynu, aby svá potrubí prodal. Touto cestou se zatím vydala pouze Litva.

„Nejde o to, že by měl Gazpromu výrazně klesnout podíl na evropském trhu. Především jde o to, že by evropské země neměly být natolik závislé jen na jednom dodavateli,“ vysvětlil Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

Barroso Putinovy obavy mírní

Ovšem Gazprom a ruská vláda se obávají, že navzdory třem variantám, které mají státy na výběr, investice ruského energetického gigantu budou v ohrožení. „Samozřejmě, že jsme v minulosti měli na tyto věci různé názory a rozumím tomu, že mají obavy. Dialog o energetice se nicméně posunuje dopředu,“ mírnil obavy šéf Evropské komise José Barroso.

Barroso zdůraznil, že liberalizace unijního trhu ruské společnosti nediskriminuje, jak tvrdí zejména Gazprom: „Platí to pro všechny firmy stejně, nejenom pro ty ruské, ale i pro norské či další mimo Evropskou unii.“