Vysloužil: Mizení peněz z penzijních fondů zabrání zákon

Praha – Tržní prostředí a zdravá konkurence přispějí k tomu, aby z peněz, které si lidé budou spořit na individuálních účtech, ukusovaly vysoké poplatky, jak před tím varují sociální demokraté. Hlavní slovo ale bude muset mít stát, který připraví potřebnou legislativu. V Interview ČT24 to zdůraznil poslanec za Věci veřejné Radim Vysloužil. Připomněl také, že i když sjednocení DPH na 20 procentech bude bolet, je to nezbytné. Díra v penzijním systému způsobená stárnutím populace i reformou se totiž musí něčím zalepit.

„Fondy budou muset přesvědčit občany, že jejich prostředky budou zhodnoceny,“ říká Vysloužil. Fond, kterému se to nepodaří, nepřiláká střadatele. Proti tomu, aby prostředky naspořené na penze z účtů střadatelů mizely, tak vlastně zasáhne trh. Stát se ale podle Vysloužila může pojistit a upravit výši poplatků nebo zhodnocení i zákonem. Něco podobného už přitom v současnosti funguje. Současné penzijní fondy musí střadatelům garantovat minimálně nulový výnos, nesmí z jejich peněz ujídat, i když se jim v investování nedaří.

Sjednocení DPH bolí, ale není jiná cesta

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Součástí penzijní reformy má být také sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procentech. To zatíží hlavně rodiny s dětmi a domácnosti nezaměstnaných. Vysloužil v souvislosti s tím podotýká, že by se mu více zamlouvalo, kdyby byl seznam výjimek, které přeci jen zůstanou v nižší sazbě o něco širší. Třeba místo mléka by na něm mohly být mléčné výrobky, po bok zeleniny by se mohlo zařadit také ovoce.

Hlavně rozdělení ovoce a zeleniny do různých sazeb zadělává na pěkné zmatky. Třeba meloun je botanicky zelenina, spotřebitelé ho ale chápou jako ovoce. Podobné je to také s jahodami. Stát ale podle Vysloužila peníze potřebuje. „Musíme myslet na to, že důchodový rozpočet je schodkový, a je potřeba ty prostředky někde získat,“ připomněl.

Podporujme porodnost, zajistíme si budoucnost

Podle Věcí veřejných je ale důležitým faktorem důchodové reformy také podpora rodin s dětmi. Právě nízká porodnost a stárnutí populace totiž zadělaly na problémy v současném průběžném systému financování penzí. Věci veřejné proto prosazují vznik tzv. mezigeneračního fondu, díky kterému by byli zvýhodněni rodiče, kteří vychovávali děti, oproti bezdětným.

Klíčem pro přiznání zvýhodnění by ovšem podle představ VV mělo být také to, zda rodiče dětí pracují, proto také koalice zamýšlí vykompenzovat zdražení způsobené růstem DPH slevami na dani, nikoliv sociálními dávkami. „My podporujeme rodiče, kteří pracují. To znamená, že pokud pracujete, máte slevu na dani, je to víc proaktivní politika než sociální dávky,“ zdůraznil Vysloužil.

Pro svůj mezigenerační fond VV podporu v koalici zatím nenašly. To by ale nemělo být překážkou tomu, aby strana reformu penzí podpořila. „Budeme stále hledat konsensus, který povede k uzavření reformy a přijetí zákonů,“ uzavřel Vysloužil s tím, že shoda je důležitá i kvůli tomu, aby nově nastavený systém vydržel dlouhá léta – alespoň 60 až 80 let.

Matky s dětmi
Zdroj: ČT24