Značku Jablonex koupila španělská firma

Jablonec nad Nisou - Španělská společnost Fanjoya Group kupuje s dalšími ochrannými známkami světoznámou značku české bižuterie Jablonex. Dohodu o prodeji značek tento týden podepsali zástupci španělské firmy a Jablonex Group. S odvoláním na člena představenstva Fanjoya Group Václava Blažka a další zdroje z oboru to napsala dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Konečnou dohodu firmy zatím neuzavřely, Jablonex ale potvrdil pokročilý stav jednání. Cenu transakce firmy neuvedly.

Španělská firma chce pod značkou Jablonex nebo Bijou de Bohéme nadále prodávat českou bižuterii, i když už nebude z Jablonexu. Jednotlivé kolekce chce nakupovat u malých výrobců z regionu. „Jsme připraveni jednat jak s výrobci bižuterie na Jablonecku, tak s výrobci polotovarů,“ uvedl Blažek.

Součástí obchodu je i nákup některých zahraničních zastoupení nebo internetové domény jablonex.com. Cenu za značku žádná ze stran nezveřejnila, už dříve se však cena ochranných známek odhadovala řádově na desítky milionů korun, uvedla MfD.

„Společnost Fanjoya chce vrátit značce Jablonex stejnou úroveň, jakou měla v minulosti,“ řekla listu spolumajitelka firmy na výrobu skleněných perel G&B beads Zuzana Slámová. Pro Jablonex není španělská Fanjoya neznámou společností. Firmy ze skupiny už dlouhodobě s Jablonexem obchodují, stejně jako s dalšími z regionů zabývajících se sklem a bižuterií, například Ornelou či Preciosou.

Jablonex skončil s výrobou bižuterie v roce 2009. Z někdejšího impéria Jablonex Group zůstaly jen nevyužité budovy. Zbytek výroby buď skončil, nebo ji Jablonex prodal jiným společnostem. Majitele změnila například Česká mincovna, o rok dříve převzala Preciosa výrobce skleněných perel Ornelu.

Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Vznikl v roce 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V době svého vzniku zaměstnával téměř 3 900 pracovníků.

Vydáno pod