ČNB loni zadržela 6529 padělků

Praha - V průběhu loňského roku bylo v České republice zadrženo 6 529 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn. Jedná se přitom meziročně o šestiprocentní pokles. Téměř 5 000 z toho tvořily české bankovky a mince, nejčastěji padělaná byla pětisetkoruna, uvedl dnes člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. V roce 2009 bylo zadrženo 6 955 a o rok dříve 4 612 kusů padělků všech měn.

Loni bylo zadrženo 4 986 českých bankovek a mincí, meziročně o 1 221 kusů více. Celková hodnota zadržených padělků české měny loni činila 4,84 milionu korun, předloni to bylo zhruba 5,1 milionu korun. Naprostá většina zadržených padělků českých bankovek byla stejně jako předloni vytištěna na inkoustových tiskárnách. České bankovky a mince jsou v mezinárodním srovnání velmi bezpečné, doplnil Řežábek. Zatímco v Česku se loni objevil jeden padělek na 70 216 bankovek v oběhu, v EU jeden padělek připadal na 16 691 kusů.

„S ohledem na to, že se více než 92 procent padělků řadí do stupně 4 až 5, čili málo zdařilé či jasně rozpoznatelné, myslíme si, že u nás neexistuje profesionální práce padělatelů,“ uvedl Řežábek. „V případě naší měny se nejedná o organizované skupiny. Jedná se o útoky jednotlivců případně o skupinky mládeže a jde víceméně o experimenty,“ doplnil jej ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Jan Noga.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Eura se padělala méně, dolary více

ČNB v loňském roce zadržela celkem 1 543 padělků bankovek a mincí zahraničních měn, předloni to bylo 3 190 kusů. Jejich hodnota činila loni téměř 2,9 milionu korun, předloni to bylo 7,2 milionu korun. Výrazně se snížil počet padělků eur, naopak výrazně stouply počty padělků dolarových bankovek.

člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek

„V dolarech byly v ČR zadrženy dokonce čtyři velmi nebezpečné padělky. Dolar je sofistikovaněji padělán než eura.“

Zatímco v roce 2009 bylo zachyceno 2 766 padělků bankovek v eurech, loni to bylo jen 799 kusů. Padělaných a pozměněných dolarových platidel bylo loni zadrženo 611 kusů, předloni to bylo 217. Převažovaly padělky stodolarových bankovek. Kvalita dolarových padělků je přitom vyšší než u eur.

Navíc z dalších zahraničních měn bylo loni zadrženo například 24 bankovek britské libry, devět padělků polského zlotého nebo například jedna rublová bankovka. V celé EU bylo loni zadrženo téměř 850 tisíc padělaných bankovek a 170 tisíc padělků mincí.

Centrální banka zadržela loni vedle padělků 2 616 napodobenin, zatímco předloni to bylo 3 385. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Ke konci loňského roku bylo v Česku v oběhu přes dvě miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o zhruba 45 milionů. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských více než 386 miliard korun na téměř 391 miliard korun na konci roku 2010.

Vydáno pod