Šéfa České pošty vybere Johnova komise příští týden

Praha - Nového generálního ředitele České pošty, který nahradí odvolanou Marcelu Hrdou, vybere expertní komise ministerstva vnitra příští týden. Dnes by přitom měl být hotov užší seznam pěti kandidátů. Nového ředitele ze zmíněné pětice poté vybere komise sestavená ministrem vnitra Radkem Johnem. Jeden ze členu komise náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček byl hostem Ekonomiky ČT24.

Část výběrového řízení, kde budou kandidáti prezentovat své představy vedení a koncepce rozvoje pošty, bude podle webových stránek týdeníků Ekonom veřejná. V neveřejné části bude výběrová komise seznámena s výsledky manažerských a psychologických testů, probere s kandidáty detailněji jejich projekty a rozhodne o svém doporučení ministrovi vnitra.

Podle Zajíčka bude hrát zásadní roli v rozhodování o novém generálním řediteli právě jeho vize ohledně pošty do budoucna. V následujících dvou letech se totiž pošta bude muset připravit na liberalizaci trhu, což si vyžádá posílení její konkurenceschopnosti. Výběrové řízení proto bude pro členy komise poměrně náročné, soudí Zajíček. „Není to podle mého názoru otázka dnů. Měli bychom vybírat odpovědně, právě s ohledem na to, co čeká Českou poštu v následujících letech,“ podtrhl.

Na výběru vhodného kandidáta bude komise a pošta spolupracovat také s personální agenturou Kaufmann & Kaufmann. „Opora každého, kdo vybírá takto vrcholné vedení státního podniku, jako je Česká pošta, je dobře, pokud je obohacena právě o stanoviska personálních agentur,“ dodal Zajíček.

V komisi zasedne kromě Zajíčka také státní tajemník a náměstek ministra vnitra Jiří Franc, náměstek ministra vnitra František Vavera, vedoucí oddělení podpory podnikání ministerstva financí Jiřina Vorlová a vedoucí poradců předsedy vlády Martin Říman.

Hrdá se s poštou rozloučila dobrými zprávami

Bývalá šéfka pošty Marcela Hrdá vydržela v čele státního podniku 14 měsíců. Rozloučila se zprávou o dobrých výsledcích za leden. Zisk státního podniku podle Hrdé v lednu přesáhl 330 milionů korun.

Marcela Hrdá
Zdroj: ČT24