Inflace v eurozóně roste, utáhne ECB měnovou politiku?

Brusel - Spotřební ceny v eurozóně rostou již třetí měsíc za sebou. Meziroční míra inflace v únoru zrychlila na 2,4 procenta z lednových 2,3 procenta. Za vyšší inflací, jež se nachází nad inflačním cílem Evropské centrální banky, stojí především růst cen energií. Nejistota, kterou podněcují nepokoje na severu Afriky a Blízkém východě, panuje zejména na trzích s ropou.

Inflace v eurozóně opakovaně přestřeluje inflační cíl Evropské centrální banky. Kromě růstu cen ropy k tomu přispívá také počínající hospodářské oživení. Podle prognózy Evropské komise by měla letos vyšplhat až na 2,2 procenta.

Ekonomové nicméně očekávají, že se zvyšováním úrokových sazeb, které by inflaci přibrzdilo, Evropská centrální banka začne až v druhé polovině letošního roku. „Investoři sázejí na to, že Evropská centrální banka zvýší úrokové sazby v září 2011,“ upozornil analytik Fio banky Robin Koklar.

Podle ekonomů je ovšem Evropská centrální banka současnou situací znepokojena a lze očekávat, že její šéf Jean-Claude Trichet se v tomto smyslu vyjádří po zasedání rady banky, které se koná ve čtvrtek. „Inflace není zase tak vysoko, jak někteří očekávali. Ale je dostatečně vysoko, aby Trichet zvolil poněkud razantnější tón,“ podtrhl Martin Van Vliet z ING. Zatím se představitelé banky nechali slyšet, že nebudou utahovat měnovou politiku předtím, než se vyšší ceny zejména energií a potravin promítnou do vyšších mzdových nákladů.