Pracující studenti budou mít nárok na podporu

Praha – Studenti denního studia, kteří při studiu pracují, zřejmě v budoucnu získají nárok na podporu v nezaměstnanosti. V novele zákona o zaměstnanosti to navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro získání podpory by museli splnit stejné podmínky jako ostatní nezaměstnaní. To znamená mít tři roky před registrací na úřadu práce odpracováno alespoň 12 měsíců.

V současnosti se studenti denního studia nemohou na úřadech práce registrovat, a nezískají tak nárok na podporu. Právě to chce ministerstvo napravit. „Jedná se o odstranění faktické nerovnosti vůči těmto fyzickým osobám, které přispívají do pojistného systému, ale následně nemohou čerpat podporu v nezaměstnanosti,“ stojí v důvodové zprávě ministerstva.

Novela je v současnosti v připomínkovém řízení. Pokud projde, získají tím nárok na podporu studenti vysokých škol v prezenční formě studia, ale také studenti denních studií středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol a jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky, kteří splní dané podmínky.