Českou poštu by mohl řídit šéf její dozorčí rady Maceška

Praha – Seznam kandidátů na šéfa České pošty zatím oficiálně zveřejněn nebyl, Mladé frontě Dnes se do něj už ale podařilo nahlédnout. O vedení státního podniku se uchází bývalý šéf české pobočky Foxconnu a současný ředitel pro nový byznys České pošty Miloslav Rut, zástupce odcházející ředitelky pošty Marcely Hrdé Petr Zatloukal, generální ředitel soukromé poštovní společnosti TNT Post Petr Zháňal, někdejší náměstek generálního ředitele pošty Michal Vodrážka a současný předseda dozorčí rady a bývalý poradce ministra financí Jiří Maceška.

Podle informací ze zákulisí pošty je největším favoritem na post generálního ředitele Maceška, za kterým stojí silný spojenec v podobě ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vyjádření Macešky se však nepodařilo získat, podle mluvčího pošty je na dovolené v zahraničí.

Pětice kandidátů nevzešla z oficiálního výběrového řízení, žádné vyhlášeno nebylo. Výběrové komisi seznam kandidátů v úterý dodala najatá personální agentura Kaufmann & Kaufmann. Vybírala údajně z 15 kandidátů.

Ministerstvo vnitra, pod jehož kompetence pošta spadá, se k možným jménům vyjádřit nechtělo. „Do doby konání výběrového řízení bude seznam kandidátů neveřejný. Výběrové řízení, na jehož základě doporučí komise ministrovi vnitra nejlepšího kandidáta ke jmenování na pozici generálního ředitele, proběhne příští týden,“ informoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Komisi sestavil ministr vnitra Radek John (VV).

Zásadní roli při výběru nového generálního ředitele pošty bude hrát jeho vize do budoucna. V následujících dvou letech se totiž pošta bude muset připravit na liberalizaci trhu, což si vyžádá posílení její konkurenceschopnosti. „Především po něm budeme chtít, aby stanovil jasnou koncepci pošty řádově na dalších deset, patnáct let tak, abychom pak mohli s dostatečně velkým předstihem komunikovat případně s obcemi, kterých by se možná týkala nějaká změna z hlediska jejich poštovního úřadu, ať už změnou obsluhy lokality nebo posílením,“ potvrdil Českému rozhlasu státní tajemník a náměstek ministra vnitra Jiří Franc, který výběrovou komisi vede.

Výběrové řízení proto bude pro členy komise poměrně náročné, zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 další člen komise a náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. „Není to podle mého názoru otázka dnů. Měli bychom vybírat odpovědně, právě s ohledem na to, co čeká Českou poštu v následujících letech,“ podtrhl.

V komisi zasednou kromě Zajíčka a France také náměstek ministra vnitra František Vavera, vedoucí oddělení podpory podnikání ministerstva financí Jiřina Vorlová a vedoucí poradců předsedy vlády Martin Říman.

Předseda dozorčí rady pošty a jeden z kandidátů na generálního ředitele podniku Jiří Maceška
Zdroj: ČT24/ČP