Solární panel na střechu? Dobrý způsob, jak šetřit

Praha - Domácnosti by měly více investovat do solární technologie, mohou tak pokrýt až 30 procent své spotřeby elektřiny a ušetřit tisíce korun za energii ročně. Upozornila na to dnes Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Vzhledem k pokroku, kterého fotovoltaika v posledních letech dosáhla, se to vyplatí i podle některých nezávislých odborníků. Solární panely na střechách rodinných domů nyní tvoří jen asi tři procenta celkového instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren 1820 megawattů.

Podle propočtů asociace vzroste cena elektřiny do pěti let o 25 procent, výroba proudu na střechách domů ale může spotřebitelům výrazně snížit náklady. Fotovoltaická asociace odhaduje, že v současnosti existuje prostor pro instalaci solárních panelů na střechách zhruba 300 tisíc tuzemských domácností.

„Tyto domácnosti ročně utratí 7,5 miliardy korun za elektřinu. Fotovoltaika by jim mohla již dnes pokrýt 30 procent spotřeby elektřiny. To znamená celkovou roční úsporu ve výši 2,3 miliardy korun,“ vypočítal člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Aleš Spáčil. Cena domácí solární elektrárny se přitom podle asociace pohybuje kolem 425 tisíc korun a návratnost investice činí zhruba 15 let. Životnost elektrárny dosahuje asi 30 let.

Solární systém si do sítě nepřipojíte

Již delší dobu však v České republice platí stop stav pro vydávání smluv o připojování solárních zdrojů do přenosové soustavy. Dřív než v druhé polovině roku přitom zrušen nebude. Lidem tak nezbývá nic jiného než budovat nezávislé solární systémy. „V současné době je vývoj ve fotovoltaice tak dramatický, že cena klesla tak nízko, že už se vyplatí stavět autonomní fotovoltaické systémy, které mohou být levnější než přípojka do rozvodné sítě,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 Jiří Vaněk z fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno. Budoucnost tak bude v oblasti fotovoltaiky patřit spíše solárním soustavám na domech a chatách.

Fotovoltaická asociace nicméně tvrdí, že takto malé systémy by se do sítě připojovat mohly. Ke stop stavu, který se nyní vztahuje i na ně a který provozovatel sítě ČEPS zdůvodňuje tím, že znamenají ohrožení bezpečného provozu přenosové soustavy, prý není důvod. „I kdybychom rozptýlili tisíce malých elektráren po republice, neohrozí to stabilitu sítě. Vyrobená elektřina se totiž spotřebuje přímo na místě v domě nebo v nejbližším okolí,“ vysvětlil právní zástupce fotovoltaické asociace Luděk Šikola.

„V okamžiku, kdy se ukáže, že nějaký výkon ještě je připojitelný, tak samozřejmě nic nebude bránit. Ale zatím tato čísla nemáme, a tudíž jsme požádali distributory, aby to nedělali, dokud čísla nebudeme mít reálná,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Fotovoltaici: Stát brání lidem, aby si zajistili levnou energii

„My (stát) vlastně zabraňujeme lidem, aby se postarali o svoji vlastní energetickou soběstačnost,“ podotkl Spáčil a přirovnal situaci v energetice k povodním. „Dneska se díváme na situaci, jako by měly přijít povodně. Víme, že ty povodně přijdou, a v podstatě občanům bráníme v tom, aby si dělali protipovodňové zábrany,“ uvedl.

Česko má za sebou solární boom, investoři teď musí jinam

Instalovaný výkon solárních elektráren loni v tuzemsku kvůli výhodně nastavené finanční podpoře vzrostl meziročně o téměř čtyřnásobek na 1 820 MW. To je za rok 2010 třetí největší instalovaný výkon slunečních zdrojů v Evropské unii. Čechy předstihli jen Italové a především Němci - výkon jejich nově postavených fotovoltaických elektráren dosáhl téměř 7 000 megawattů.

  • Solární panely na střeše kravína autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2222/222113.jpg
  • Aleš Spáčil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2364/236379.jpg