Konec diskriminace pohlaví zdraží pojistné

Brusel - Pojišťovny v celé Evropské unii hledají způsob, jak se vyrovnat s novým rozhodnutím Evropského soudu. Lucemburská instituce totiž nařídila ukončit diskriminaci pohlaví, tudíž muži i ženy musí platit za pojištění stejně. Členské státy mají nařízení zanést do národních směrnic do konce příštího roku. Pro méně rizikové skupiny, které například u povinného ručení představují ženy, to bude zřejmě znamenat zvýšení ceny pojistných produktů.

Podle statistik jezdí ženy bezpečnějí než muži. Pojišťovny je proto až dosud zvýhodňovaly levnějším povinným ručením. Navíc žijí i déle, a tak dostanou víc peněz ze soukromého penzijního nebo životního pojištění než mužské pohlaví. Tato praxe se ale nelíbí belgické neziskové organizaci, která vyrazila do boje za rovné podmínky pro obě pohlaví. Po třech letech dosáhla svého.

„Evropský soudní dvůr rozhodl, že odlišné ceny pojištění pro muže a ženy je diskriminující - nekoresponduje totiž s chartou Evropské unie o základních právech. A členské státy se od ní nesmí odchýlit,“ prohlásila komisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová. „Jsme velmi šťastní. Je to pro nás historický verdikt - anulovat obecně platný princip, který používají pojišťovny ve všech evropských zemích,“ neskrývala svou radost poradkyně neziskové organizace Test-Achats Aline Van den Broecková.

Nová pravidla pro pojišťovny (zdroj: ČT24)

Pojišťovny se hodlají bránit zdražením

Pojišťovny se ale brání a varují, že budou muset zdražit. Rozhodnutí evropského soudu je podle nich nesystémové, jak dokládá šéf bruselské pobočky britského think-tanku Open Europe Pieter Cleppe: „Doplatí na to hlavně spotřebitelé. Bylo vypočítáno, že ženy budou platit o 25 procent víc a muži vyhrají jen deset procent, takže konečný efekt bude špatný pro všechny.“

Huw Evans, Asociace britských pojistitelů

„Rozsudkem soudu jsem velmi zklamán. Pojišťovny proti němu bojují už deset let. Statistiky nám jasně ukazují, že mladí muži mají víc úrazů než mladé ženy. Ty navíc žijí déle než muži, a mělo by se to proto odrazit i v pojištění.“

Dosud existují tři varianty, jak současný systém životních pojistek změnit. Buď se sníží na cenovou úroveň mužské pojistky, nebo se jednotný tarif dostane k výši ženské pojistky, která je vyšší. Poslední variantou je kompromis, kdy se mužský a ženský ceník jednoduše zprůměrují. Podle pojišťoven je nejreálnější právě tato možnost.

Uzavření pojistky
Zdroj: ČT24