Šéfovi Generali hrozí vězení

Řím - Prokuratura v Římě dnes poslala soudu návrh na odsouzení předsedy správní rady pojišťovny Generali Cesare Geronziho na osm let vězení. Šéf Generali je obviněn za svou údajnou roli v bankrotu potravinářské firmy Cirio z doby před zhruba osmi lety. Obvinění Geronziho právníci odmítli. Ke konci roku 2002 vyhlásila společnost Cirio neschopnost splácet dluhopisy v sumě více než jedné miliardy eur. Tehdy to byl největší firemní krach v Itálii, zcela jej však zastínil pád dalšího potravinářského koncernu Parmalat o rok později.

Akcionáři zvolili Geronziho do čela správní rady třetí největší evropské pojišťovny loni v dubnu. Jeho právníci říkají, že jejich klient neměl v době bankrotu Ciria žádné pravomoci ve vztahu k této firmě a že jednal správně. Požadavek státních zástupců je tak podle nich neodůvodněný.

Obvinění může poškodit pověst Generali

Podle jednoho z finančních analytiků by kroky státních zástupců mohly poškodit pověst Generali v zahraničí, k rezignaci Geronziho však zřejmě nepovedou. Ta by přišla až poté, co by byly vyčerpány všechny možnosti obhajoby, dnešní návrh prokurátorů je však teprve prvním krokem.

V současnosti je Generali aktivní i na českém trhu, kde je podle tržního podílu pátou největší pojišťovnou. Spolu se skupinou PPF vlastní společný podnik Generali PPF Holding, který ovládá Českou pojišťovnu a je aktivní v celkem 14 zemích střední a východní Evropy.

Generali
Zdroj: ČT24/media.manila.at
Vydáno pod