Nechte auta v garáži, varují odborníci Američany

New York – Za minulý rok obyvatelé Spojených států svými automobily urazili celkem téměř 5 miliard kilometrů. Taková vzdálenost by jim stačila, na šestnáct tisíc cest od Země ke Slunci a zpátky. Uvádí to pravidelné statistiky. Z nich vyplývá, že se počet najetých kilometrů oproti loňskému roku zvýšil o necelé procento, a dokonce tak překonal součet z roku 2007. Podle odborníků to svědčí o oživení americké ekonomiky. Ti ale zároveň varují, že rozsáhlé užívání aut ještě více zvyšuje závislost USA na ropě.

Přestože se ekonomové a politici radují ze sílící kondice amerického hospodářství, údaje zároveň přitahují pozornost k jinému trendu. Američané jsou kvůli automobilové dopravě čím dál tím víc závislí na ropě. Právě udržitelnost dodávek černého zlata je jednou z klíčových otázek, kterou si odborníci pokládají při hodnocení nynějšího vývoje na Blízkém východě.

Nepokoje v Libyi a hrozící nestabilita v oblastech bohatých na nerostné suroviny, odkud proudí významná část americké spotřeby, způsobují značný růst cen ropy a zemního plynu. „V dopravě jsme stále úplně závislí na ropě. Jsme stejně zranitelní vůči tomu, co se děje na Blízkém východě, jako před pěti či deseti lety,“ varuje profesor ekonomie Robert Weiner.

Galon benzinu stále stojí v USA něco přes tři dolary, vzhledem k vývoji cen ropy se ale dá očekávat, že brzo překoná psychologickou hranici čtyř dolarů. I tak je to výrazně méně než v Evropě, Američani ale auta používají víc a rozdíl cen tak ve svém rozpočtu znatelně zaznamenají. Tamní ministr pro energie proto dokonce i přes předchozí odmítnutí zvažuje využití státních rezerv. „Pokud ceny nadále porostou, na změně stanoviska není nic zvláštního. Naše ekonomika je totiž velmi křehká,“ prohlásil ministr Steven Chu.

Podle některých ekonomů nové údaje ukazují, že nejefektivnější cestou, jak omezit používání aut je, podobně jako v Evropě a Asii, zvýšit daň z benzinu. Ta v současnosti v USA činí asi 48 centů z galonu, což znamená přibližně 2 koruny na litr. V Česku je přitom daň šestkrát vyšší.