Teplo může zdražit na trojnásobek – není uhlí

Praha – Až třikrát vyšší účty za teplo budou možná do čtyř let docházet do schránek českých domácností. S odvoláním na šéfa zvláštní skupiny ministerstva průmyslu Oldřicha Vojíře to uvedly Hospodářské noviny. Tlak na zdražení vyvolává hrozící nedostatek hnědého uhlí, z něhož se teplo pro zhruba 1,4 milionu českých domácností vyrábí.

Domácích zásob ubývá a podle odhadů už v roce 2013 bude teplárnám chybět až 6,5 milionu tun ročně. Na cenu ale tlačí i to, že těžařská firma Czech Coal chce své uhlí zdražit. A stát chystá vyšší DPH.

Posoudit situaci a navrhnout státu řešení má pracovní skupina, v níž se pod vedením bývalého poslance za ODS Vojíře sešli zástupci ministerstva průmyslu, akademické sféry a tepláren. Analýzy, které řeší, čím výpadek uhlí nahradit a kolik to bude spotřebitele stát, ve středu projednal Vojíř s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem. Od té doby o nich oba mlčí, tají je dokonce i před ostatními členy komise, píše deník s tím, že experti se kloní k prolomení limitů na těžbu uhlí.

Za čárou limitů je 750 milionů tun paliva, jež by mohlo teplárenskou krizi oddálit. „Jenže vláda se v programovém prohlášení zavázala, že na limity nesáhne. V takovém případě by teplárny musely přecházet na plyn. To může zvednout cenu tepla až na trojnásobek,“ píšou dnešní Hospodářské noviny.