Krize, škrty, reformy… Jak budou vypadat české finance?

Praha – Krize zamíchala s ekonomickými kartami po celém světě, a i když ji české banky a vůbec celý finanční trh přestály bez vážnějších problémů, změnil největší ekonomický otřes od 30. let chování lidí i firem a ovlivnil i politiku státu. O tom, jak bude vypadat finanční sektor po sérii vládních reforem a úsporných opatření a pod přísnější evropskou regulací, debatovali odborníci z řad ekonomů i politiků na IX. Fóru Zlaté koruny, které se dnes konalo v Praze. Záštitu nad ním převzal ministr financí Miroslav Kalousek. Záznam vystoupení jednotlivých řečníků je možné shlédnout na stránkách fóra.

O současném stavu finančního trhu v České republice a jeho předpokládaném vývoji na fóru promluvil viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Bankovní sektor velmi pochválil. Sektor totiž udržel ziskovost i v době krize, a navíc zvyšoval kapitálovou přiměřenost v době, kdy s ní měly ostatní evropské banky problémy. „Český finanční sektor je dostatečně stabilní, ziskový, a co je pro mě podstatné - i likvidní,“ uvedl Tomšík. Likvidita je podle ekonoma jeden z rysů, který Česku dovolil se dobře vypořádat s krizí.

Tomšík zmínil i otázku regulace sektoru, která přichází z Bruselu. Podle jeho vyjádření Česká národní banka vítá koordinační roli, kterou budou nadnárodní autority hrát, stejně jako sdílení informací. Je podle něho nezbytné tušit, co se děje například v Řecku a Irsku, a v reakci na tamní události včas přijímat opatření v Česku. Centrální banka naopak nepodporuje přenos pravomocí českých dohledových orgánů na nadnárodní autority. „Nelze oddělovat pravomoci a odpovědnost,“ dodal Tomšík. Za dění na českém finančním trhu budou totiž i nadále zodpovědné české autority a případná pochybení pak zaplatí český daňový poplatník. Kritice Tomšík podrobil i návrh na vytvoření celoevropského záchranného fondu. Prý zvýší prostor pro morální hazard.

Otázka regulace se objevila i v dalších výstupech

Ekonom Michal Mejstřík se poté věnoval otázkám dopadu regulačních opatření EU na bankovní sektor a finanční produkty v České republice. Lubor Žalman, generální ředitel Raiffeisenbank, promluvil o tom, jak budou na novou situaci reagovat tuzemské banky.

Velkým tématem bylo i postavení klientů na finančním trhu a nabídka produktů, se kterou přicházejí tuzemské finanční instituce. V této části vystoupil Chris Barrett, partner poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, a Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte. Z pohledu podnikatelů zhodnotil současnou úroveň bankovních služeb a rezervy v přístupu bank viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank:

„Produktem budoucnosti jsou investice na stáří. Nevěřím, že současným dvacátníkům, třicátníkům zajistí stát nějaký pěkný důchod. Jako Češi strašně málo investujeme. V přepočtu na hlavu máme čtvrté nejnižší investice ve fondech v Evropě. (…) Tohle je třeba překopat, změnit. Jinak celá důchodová reforma vyjde vniveč.“

Fórum reagovalo i na změny, které na finančním trhu nastanou v souvislosti s úpravami stavebního spoření a s penzijní reformou, kdy dojde k velkému pohybu finančních prostředků a dlouhodobých úspor. Hodně diskutovanou otázkou bylo i využití alternativ penzijního spoření.

Diskutovalo se i o úloze finančních poradců a zprostředkovatelů a o zlepšení ochrany spotřebitele na finančním trhu. K jednotlivým tématům IX. Fóra Zlaté koruny probíhá diskuse na Facebooku.

Vydáno pod