Šéf UBS i přes zisk banky odmítl loňské prémie

Curych/Londýn - Šéf největší švýcarské banky UBS Oswald Grübel se vzdá celých prémií za rok 2010. Tímto krokem se stal prvním šéfem velké mezinárodní banky, který takový krok učinil. Grübel se vzdal prémií rovněž před rokem, a i když se mu podařilo zastavit odliv klientských aktiv a vrátit banku k ziskovému hospodaření, s vývojem ceny akcií UBS spokojen není. Podle smlouvy měl výkonný ředitel nárok na prémie.

Grübel si za svou prioritu stanovil zastavení odlivu aktiv z divize správy majetku pro bohatou klientelu. Tato část banky silně utrpěla po skandálu s daňovými úniky, situaci se jí ale podařilo normalizovat. Akcie banky ale za loňský rok oslabily o 4,4 procenta, což je pro Grübela signál opět si nevyplatit prémie.

„Na základě úrovně ziskovosti, které firma dosáhla, vzhledem ke zlepšení výsledků firmy ve srovnání s rokem 2009 a s přihlédnutím k výraznému posunu směrem ke splnění strategických střednědobých cílů banky, má pan Grübel podle smlouvy nárok na prémie,“ uvedl finanční ústav.

Prémií se podobně jako Grübel loni vzdali i někteří další vysocí manažeři v předních mezinárodních bankách. Za loňský rok si je ale většina z nich patrně hodlá vyplatit. Jednak se hospodaření bank obecně zlepšuje a většina se jich vrátila k zisku, jednak polevují i politické tlaky, aby si bankéři nevypláceli příliš vysoké platy.

Vydáno pod