Ženevský autosalon na krizi zapomněl, luxus táhne

Ženeva – Ekonomická krize skončila – alespoň podle preferencí návštěvníků ženevského autosalonu. Největší nával je u stánků výrobců drahých sportovních vozů a luxusních aut. Po boomu ekologických vozů představovaných v minulých letech se k autům s vyšším výkonem, nebo určeným k trávení volného času, začali přiklánět i velcí výrobci.

Se zvlášť výkonnou verzí modelu Agera – původně 940koňovým – přišel švédský výrobce Koenigsegg. Ageru na zakázku upravil při použití etanolu jako paliva, nově dosahuje výkonu až 1 115 koní, o 100 koní tak překonává nejvýkonnější sériovku Bugatti Veyron. Agera R zrychlí z nuly na 200 km/h za 7,5 vteřiny.

Se svým nej přišel i Jaguar, který ukázal nejrychlejší model ve své historii. Jaguar pod označením XKR má výkon 550 koní a dosahuje rychlosti 300 km/h.

Rozhovor s Vladimírem Kalábem (zdroj: ČT24)

Jeden z nejvíc obléhaných stánků na veletrhu má Lamborghini, které vystavuje zcela nový model Aventador. Nástupce Murciélaga je vybavený 12válcovým motorem o objemu 6,5 litru a výkonu 700 koní. Díky němu zrychlí z nuly na 100 km/h za 2,9 vteřiny a dokáže vyvinout rychlost až 350 km/h.

Frontu na možnost prohlédnout si auto zblízka si musí vystát zájemci o novinku FF od Ferrari. První čtyřkolka v historii značky má čtyři sedadla a kufr s objemem 450 litrů. Na nezájem návštěvníků si nemohlo stěžovat ani sesterské Maserati se svým novým kabrioletem GranCabrio Sport. Další producent supersportů Pagani zase přišel se zcela novým vozem Huyara. Auto má nahoru vyklápěcí dveře, karosérii z lehkých kompozitních materiálů a dvanáctiválcový šestilitr o objemu šest litrů a výkonu 700 koní.

Symbolem luxusu ale nejsou pouze obzvlášť rychlá, ale nepohodlná a nepraktická auta. Jsou jím i tradiční výrobci velkých a mimořádně pohodlných vozů, jako je Rolls-Royce. Ten v Ženevě představil svůj první elektromobil. Zástupci značky ale zdůraznili, že s jeho sériovou výrobou nepočítají a má sloužit jen k testovacím a propagačním účelům. Druhá novinka v podobě stokusové limitované edice Phantom Spirit of Ectasy Centenary Collection byla v době představení již vyprodaná.