Janota: Zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty byla chyba

Praha - Podle bývalého ministra financí Eduarda Janoty bylo loňské zvýšení spotřební daně u pohonných hmot o korunu na litr chybné rozhodnutí. Vyjádřil se takto v pořadu Otázky Václava Moravce a dodal, že se na tomto řešení tehdy dohodly politické strany. Kvůli růstu spotřební daně se Česko podle údajů sdružení Česmad dostalo mezi pět zemí s nejdražší naftou v Evropě a silniční dopravci začali více tankovat v cizině. Český státní rozpočet tak prý loni kvůli zvýšení daně přišel o šest až osm miliard korun.

„Považuji to (zvýšení spotřební daně u pohonných hmot) za chybu,“ zdůraznil Janota a připomněl, že jako ministr financí navrhoval v rámci první verze úsporného balíčku zvýšení spodní sazby DPH o dvě procenta.

V současnosti nelze podle Janoty spotřební daň na naftu ihned snížit a je nutné měsíc či dva vyčkat, jak se vyvine situace v okolních zemích i na mezinárodním trhu s ropou: „V každém případě bych se snažil kontury rozpočtu držet tak, jak v tom globále byly nastaveny. Hledal bych možnosti, kde by se daly najít protipoložky ať již na straně jiných příjmů, tak zejména na straně výdajů.“

Eduard Janota

„Neuvažoval jsem s tím, že bych zvýšil sazbu spotřební daně na pohonné hmoty a snad ani ne na cigarety. Největší politické strany se tehdy dohodly a já jsem pak koncept akceptoval.“

Podle Česmadu se snížil objem tankovaných pohonných hmot u tuzemských čerpadel, přestože dopravní výkony v dopravě loni rostly o více než pět procent. Od tankování v Česku upustila nejen tranzitující vozidla, ale v zahraničí prý nakupují pohonné hmoty i nákladní auta s českou poznávací značkou.

S nižší spotřební daní se ohání Věci veřejné

O snížení spotřební daně z nafty o 2,40 koruny na litr dlouhodobě usilují Věci veřejné. Od tohoto kroku si slibují snížení její ceny, vyšší prodej, a tedy i vyšší příjmy státního rozpočtu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím ale nesouhlasí. Jediná možnost, jak o této věci připustit jednání, je podle něho to, že by VV upustily od svého požadavku na sníženou DPH u některých druhů potravin.

Sazba by dle dřívějšího vyjádření ministerstva financí musela klesnout přinejmenším o 2,50 koruny na litr, aby se Česko dostalo do konkurenční pozice vůči Rakousku a Polsku. Výsledkem by ovšem byla ztráta pro státní rozpočet. Resort navíc sází na to, že okolní země zvednou své daňové sazby.