Čína ladí pětiletku – v plánu jsou nová letiště i zákaz kouření

Peking – Čína začala odkrývat detaily plánů své dvanácté pětiletky. Ty počítají se zpomalením ekonomiky a spoléhají na reformy a na to, že obyvatelé začnou utrácet. V plánu jsou ale i velké investice do dopravní infrastruktury a vláda se chce také víc starat o životní prostředí a zdraví lidí - třeba i tím, že zakáže kouření na veřejných místech.

Necelých sedmdesát miliard dolarů investují Číňani do rozvoje letecké dopravy. Připraveno mají přes 230 projektů a plány jsou ambiciózní. Jen nové letiště v jižním Pekingu by mělo ročně odbavit přes 40 milionů cestujících. Celkem má být v Číně nově zbudováno 56 nových letišť a devadesát se bude renovovat.

Čína svou síť letišť rozšířit musí. Ve srovnání se Spojenými státy jich má totiž druhý největší letecký trh skoro stokrát méně. Číňané chtějí zároveň nakoupit i nová letadla a ze dvou tisíc by se do pěti let měli dostat na víc než dvojnásobek. „Musíme významně zlepšit infrastrukturu. Brzdí nás a navíc se kvůli ní prodražují letenky a zpožďují lety,“ říká ředitel čínského úřadu pro civilní letectví Li Ťia-siang.

Čínské plány tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Wen Ťia-pao, čínský premiér:

„Vláda musí tvrdě bojovat proti korupci a vyřešit zpomalování ekonomiky a začít zmenšovat propast mezi chudými a bohatými.“

Plány na další pětiletku let od soboty schvalovalo Všečínské shromáždění. To otevřel premiér Wen Ťia-pao proslovem, ve kterém zdůraznil nutnost udržení sociální stability země, rozjezd reforem a zkrocení rostoucí inflace.

Čína chce v následujících pěti letech investovat také do sociálních jistot a zdravotnictví. I proto se v plánech objevila novinka v podobě zákazu kouření na veřejnosti. Protikuřácká kampaň by se totiž v Číně měla týkat 300 milionů lidí. Zároveň chce ale největší světový producent tabáku ještě zvýšit svůj současný čtyřicetiprocentní podíl na trhu.

Hongkong přiměly vládní kroky k protestům

Čína ale nedělá jen dlouhodobé plány. Jako každá země plánuje své finance také na následující rok.Proti schválenému rozpočtu se ovšem letos zvedla vlna nevole. V Hong Kongu proti němu demonstrovaly tisíce lidí. Policie zatkla 113 z nich kvůli násilí. Veřejnost kritizuje vládu kvůli její pasivitě vůči chudým - nedokázala jim prý nabídnout větší úlevy při současné ekonomické situaci. Přebytek ve výši devíti miliard dolarů z loňského finančního roku chtějí použít na podporu penzijního pojištění, bydlení nebo životního prostředí.

„Žádám, aby osoby se zdravotním postižením platily za veřejnou dopravu poloviční cenu, naše náklady na život jsou vyšší, než mají zdraví lidé,“ vybízel jeden z demonstrantů. Lidi vyburcovaly inflace nad 4,5 procenty a nižší sociální dávky pro chudé, aby vyšli do ulic. A to i přesto, že vláda minulý týden slíbila jednorázový příspěvek každému domorodci v hodnotě zhruba 771 amerických dolarů, což je v přepočtu 13,5 tisíce korun.