Nafta vyjde řidiče mnohde dráž než benzin

Praha - Jezdit na naftu už není tak výhodné jako ještě nedávno. Čerpací stanice ji už nakupují dráž než benzin a to se samozřejmě promítlo do cen. Nafta je po dvou letech opět dražší než benzin. Zatím spíš na menších pumpách, ale v průběhu týdne zdraží všude. Podle odborníků by mohla její cena vyskočit až o 70 haléřů. Více si ale nepřiplatí jen řidiči dieslových aut. Drahá nafta by mohla vést i ke skokovému zdražení autobusových zájezdů.

Cena nafty na Rotterdamské burze, podle které se řídí i čeští prodejci, prudce roste. „Zatímco na začátku roku byl rozdíl ve prospěch dražšího benzinu asi padesát dolarů na tunu, tak dnes se ceny srovnaly. Dokonce v některých dnech byla nafta nad benzinem,“ popsal situaci na burze Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu.

Do cen na čerpacích stanicích se pak zdražení na burze promítá podle toho, jak jsou zásobené. Podle odborníků mají na změnu svých cen zhruba týden. Některé benzinky změnily své ceny okamžitě. Třeba v Sedlčanech je diesel o deset haléřů dražší než Natural 95. Řidiči s dieslovými motory mají už smůlu i v Humpolci, Žďáru nad Sázavou nebo v okolí Brna. Zatím zdražovaly spíše menší pumpy v menších městech. I v Praze a okolí se už ale někde nafta cenově dotáhla na benzin.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Naftu zdražují nepokoje v arabském světě i ekonomické oživení

Na růst cen nafty mají vliv nejen nepokoje v Libyi, nahoru je tlačí i oživení světové ekonomiky. Právě ekonomické zpomalení srazilo diesel z maxim, kterých dosáhl počátkem roku 2009. „S tím, jak jsme svědky postupného oživování celosvětového ekonomického růstu, se poptávka znovu zvyšuje a tím se zvyšuje i její cena,“ podtrhl analytik Colosseum Petr Čermák.

Zdražování přitom podle analytiků čeká naftu i v dalších týdnech a měsících. Ještě víc ho může vyostřit případné šíření nepokojů do dalších zemí těžících ropu. „Pokud by se zhoršila situace i v Saúdské Arábii, která je jedním z hlavních světových exportérů ropy, pak bychom se mohli dočkat ještě mnohem vyšších cen ropy, což by se následně promítlo ve vyšších cenách benzinu a nafty,“ varoval Jan Šimek z Broker Consulting.

I kdyby už napětí v severní Africe a na Blízkém východě dále neeskalovala, vydrží dražší nafta nejspíš i během letní sezony. Odborníci se přitom shodují v tom, že její další zdražování může definitivně odradit kamiony, které se už teď tankování v Česku vyhýbají a nádrže si plní za hranicemi. Kvůli vysoké spotřební dani je totiž v Česku nafta pátá nejdražší v Evropě. Řidiči za ni zaplatí zhruba o 8 procent více než třeba v Rakousku a o 20 procent víc než v Lucembursku.

Drahá nafta prodraží autobusové zájezdy

Drahá nafta se promítne i do cen zboží na pultech obchodů. Část jeho ceny totiž tvoří přepravní náklady. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i ti, kteří chtějí vyrazit na dovolenou autobusem. Podle analytické společnosti Mag Consulting by mohly cestovky ceny svých zájezdů zvýšit kvůli drahé naftě o stovky korun.

„Většina cestovních kanceláří při kalkulaci výsledné ceny zájezdu počítala s cenou ropy výrazně pod hranicí 100 dolarů. Dnes je však v návaznosti na konflikt v severní Africe a na Blízkém východě cena ropy na úrovni 120 dolarů a je více než pravděpodobné, že se i nadále bude zvyšovat,“ popsal Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

V minulých letech navíc cestovní kanceláře ceny autobusových zájezdů nezvyšovaly, naopak kvůli ekonomické recesi musely na úkor svých tržeb zlevňovat. Další zvýšení nákladů z vlastních marží tak podle Beránka pokryjí jen velmi těžko.

Vydáno pod