Koupili jste si křečka? Do dvou let ho můžete reklamovat

Praha - Prodejce zvířat zaskočila novinka v občanském zákoníku. Záruční doba na všechna zvířata je od konce února místo šesti týdnů dva roky. Majitelé zvířat tak mohou u prodejce reklamovat vrozené vady svých miláčků podobně jako třeba skryté vady ostatního spotřebního zboží. Problém je ale v tom, že některá drobná zvířata obvykle žijí třeba jen několik měsíců nebo jen o něco málo více než dva roky. Podle serveru Podnikatel.cz se změna vloudila do zákoníku na konci loňského roku, když se narychlo měnil kvůli implementaci evropských směrnic.

Podle českých zákonů je zvíře věc – to už platí delší dobu. Původní předpis byl ale delší a podrobnější a na živé tvory platila kratší záruční doba než například na boty. To se ale od 23. února změnilo. Mohl za to jeden z pozměňovacích návrhů, který zazněl na hospodářském výboru a bez povšimnutí prošel celým legislativním procesem. Kvůli němu se poměrně rozsáhlý text paragrafu 620 občanského zákoníku smrskl na jedinou větu: „Při prodeji spotřebního zboží je záruční doba 24 měsíců.“ Výjimky, které se vztahovaly mino jiné i na zvířata, z něj zmizely.

Teď vypadá situace asi takto: Zákazník si koupí křečka, který se má dožít tří let. Křeček ale zemře po 23 měsících a zákazník se vydá do obchodu, aby ho reklamoval. V reklamačním řízení se bude muset zjišťovat, zda neměl křeček vrozenou vadu. „Samozřejmě, mohlo by se taktéž jednat o skrytou závadu a opět má spotřebitel právo toto zvíře reklamovat,“ potvrdil ČT24 právník Miroslav Huml.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Prodejci o novince nevědí

I když novinka platí už dva týdny, prodejci zvířat, které jsme oslovili, o ní vůbec nevěděli. „Je to zvláštní. Jak říkám, já si nedovedu představit, jak by to v praxi probíhalo,“ uvedla vedoucí prodejny chovatelských potřeb Eva Pártlová. „Je to holý nesmysl. Já nevím, jak si to někdo představuje,“ zlobil se majitel jiného obchodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které změnu navrhlo, předpokládá, že kupující nepůjdou do sporů kvůli drobným a levným tvorům. „My vycházíme z toho, že se bude uplatňovat logika a lidé nebudou reklamovat takovéto věci,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva Pavel Vlček.

V připomínkovém řízení teď leží zbrusu nový občanský zákoník. Ministerstvo průmyslu a obchodu návrat k šestitýdenní záruce navrhovat nebude. Změnu by ale mohla přinést diskuse o tom, jestli zvíře zůstane dál věcí, nebo bude mít v zákonech vlastní označení a speciální záruční doby.

Vydáno pod