Zaměstnáváte sami sebe? V případě úrazu můžete mít problém

Praha – Zaměstnanci, kteří jsou zároveň majiteli firmy, ve které pracují, a tedy zaměstnávají sami sebe, můžou mít problém. Nejvyšší správní soud souběh funkcí v obchodních společnostech už dříve odmítl a pojišťovna Kooperativa odmítá vyplatit pojistku těm zaměstnancům, kteří zároveň působí ve statutárních orgánech společností.

Alena Švíková vlastní malou optiku ve Znojmě a zároveň v ní pracuje jako řadový zaměstnanec. Sedmnáct let platí všechna pojištění, včetně toho pro případ úrazu. Když se v práci opravdu poranila, pojišťovna ji ale pro údajný souběh funkcí odmítla odškodnit.

„Na pracovní smlouvě je jako jednatelka i jako zaměstnanec podepsána tatáž osoba, a proto nemůžeme pojistné plnění vyplatit,“ vysvětluje mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Souběh funkcí jako nepřípustný označilo prosincové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, šlo ale spíše o situace, kdy je jednatel firmy zároveň ředitelem a dělá stejnou práci.

Spor o pracovní úraz (zdroj: ČT24)

Alena Švíková sice je jednatelkou své vlastní společnosti, v té je ale zároveň zaměstnaná jako kvalifikovaný oční optik. „Jsou striktně odděleny jak funkce jednatelství, tak ty  pracovněprávní povinnosti vyplývající z postavení zaměstnance jakožto optičky, tudíž by ta pojišťovna neměla plnění odmítnout,“ míní advokát Jiří Zeman.

Alena Švíková je odhodlaná domáhat se práva i u soudu. Nejasnosti kolem doposud tolerovaného souběhu funkcí by ale mohly podobných sporů vyvolat více. Ministři proto připravují novelu obchodního zákoníku, která už výslovně souběh funkcí umožní.

Souběh funkcí se podle odhadů týká většiny firem. V současnosti tak hrozí i jiný problém, společnosti by se kvůli zpochybnění pracovních smluv mohly na státu domáhat vrácení všech dosud zaplacených odvodů.