Průměrná mzda je už skoro 24 tisíc, zřejmě ale klesne

Praha - Průměrná mzda v loňském roce vzrostla meziročně o 463 korun na 23 951 Kč. Reálně po odečtení inflace se zvýšila pouze o 0,5 procenta. Vystřízlivění přišlo hlavně v posledním kvartále, kdy reálné mzdy meziročně propadly o 1,2 procenta. Český statistický úřad dnes informoval, že jde o nejhorší výsledek od počátku srovnatelného měření vývoje platů v roce 2000. Podle analytiků mají navíc zhruba dvě třetiny zaměstnanců mzdu nižší, než je statistický průměr. Nejhůře dopadli pracovníci ve vzdělávání, ale pohoršili si rovněž bankéři nebo zaměstnanci pojišťoven.

K reálnému propadu platů v posledním čtvrtletí loňského roku přispěl hlavně veřejný sektor. „Zdá se, že se ke konci roku nevyplácely prémie. To samozřejmě mělo vliv na celou ekonomiku, protože veřejný sektor je v naší republice dost silným sektorem a dost silným zaměstnavatelem,“ řekl ČT24 analytik ČSOB Petr Dufek. V poklesu mezd z konce roku přitom ještě nebylo zohledněno snížení tarifů. To se promítne až do statistik za letošní první kvartál.

Úředníci si pohoršili, zemědělci dostali víc

Nejvíce si po odečtení inflace polepšili pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství. Jejich platy stouply o 5,9 procenta. To ovšem statistický úřad připisuje k předchozí nízké srovnávací základně. O více než pět procent vzrostly reálné mzdy také v odvětví zásobování vodou, činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi.

V posledním kvartále byla ale také odvětví, kde se mzdy vydaly zcela opačným směrem. Reálně si kromě úředníků pohoršili také lidé pracující ve vzdělávacích institucích, v peněžnictví nebo pojišťovnictví. I tak nicméně byla průměrná mzda v peněžnictví a pojišťovnictví stále nejvyšší, a to 46 436 korun, následovaly pak informační a komunikační činnosti s 43 527 korunami.

Většině pracujících zůstává průměrná mzda vzdálena

I nadále však platí, že na průměrnou mzdu nedosáhnou celé dvě třetiny lidí pracujících v Česku. „Je to tedy jen orientační číslo, které však nyní naznačuje, že se ani při růstu ekonomiky zatím ještě platy reálně nezvyšují,“ upozornil Dufek.

A lepší to podle něj nebude ani v letošním roce. „Veřejný sektor bude šetřit, podnikatelský přidávat jen opatrně. Je proto velmi pravděpodobné, že reálné mzdy budou klesat i nadále,“ uzavřel. Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora se domnívá, že pokles zasáhne většinu odvětví. „Pravděpodobně jedinou širší skupinou zaměstnanců, kde budou mzdy výrazněji růst, budou lékaři,“ dodal.

Vydáno pod