Nečas chystá náhradu pro vlastníky ukradených povolenek

Praha - Česko dočasně nahradí vlastníkům emisní povolenky, o které přišli při hackerském útoku v polovině ledna. Uvedl to premiér Petr Nečas po dnešním jednání vlády. Vlastníci by měli dostat zhruba čtyři sta padesát milionů. Zároveň stát bude usilovat o to, aby se z ukradených povolenek zadržených v Estonsku co největší část vrátila do Česka. Podle premiéra je nutné přijmout systémové kroky, aby se podobné incidenty neopakovaly.

Podle Nečase byla krádež povolenek promyšlený útok, který se vedle Česka uskutečnil v několika dalších zemích, například v Rakousku, Řecku, Rumunsku nebo ve Švýcarsku. „Není to odpovědnost žádného českého subjektu,“ dodal.

Ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami zmizelo při hackerském útoku v lednu celkem 1,3 milionu povolenek. Na 700 000 ukradených kreditů zaznamenala energetická společnost ČEZ, dalších zhruba 470 000 povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures. „Zprávu, že se vlastně vládě a OTE podařilo vzniklou situaci takto rychle vyřešit, rozhodně vítáme,“ řekla Eva Nováková, mluvčí ČEZu.

Ukradené povolenky (zdroj: ČT24)

Společnost OTE, která se o povolenky stará, ví, kde ukradené kredity jsou. Je ale těžké se k nim dostat. Celý systém proto čekají změny. Návrhů je mnoho. Český rejstřík s povolenkami sice už dva týdny funguje, obchodovat se ale zatím nedá. Podle OTE se obchodování rozběhne za pár dnů.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády Evropské unie vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době jedna taková povolenka stojí kolem 14 eur (zhruba 337 korun). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.