Pošta si na nového šéfa počká, výběrové řízení zastaveno

Praha - Ministerstvo vnitra dočasně pozastavilo výběrové řízení na nového generálního ředitele České pošty. Chce při výběru zohlednit transformaci podniku a přípravu na liberalizaci poštovního trhu v roce 2013. Na postupu se v úterý shodli ministr vnitra Radek John (VV) a premiér Petr Nečas (ODS).

Ministerstvo chce výběr nového šéfa sladit s transformací podniku na akciovou společnost. O té má stejně jako o přípravě na liberalizaci poštovního trhu rozhodnout vláda. Výběr nového šéfa bude podle informací ministerstva pokračovat po projednání v kabinetu. „Dokud nebude jasné, co schválí vláda, nemá smysl ve výběru pokračovat,“ uvedl člen výběrové komise Martin Říman, který působí také jako šéf poradců premiéra Nečase.

Dosavadní šéfku pošty Marcelu Hrdou odvolal John ke konci února kvůli nekoncepčnosti při tvorbě strategie pro další roky, postupu při rušení pošt a podcenění přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Nyní poštu dočasně vede vrchní ředitel divize korporátní služby a řízení zdrojů Vladimír Měkota.

Podle médií jsou kandidáty na post šéfa České pošty bývalý ředitel české pobočky Foxconnu a současný ředitel pro nový byznys České pošty Miloslav Rut, zástupce odcházející ředitelky pošty Marcely Hrdé Petr Zatloukal, generální ředitel soukromé poštovní společnosti TNT Post Petr Zháňal, někdejší náměstek generálního ředitele pošty Michal Vodrážka a současný předseda dozorčí rady a bývalý poradce ministra financí Jiří Maceška. Ten je zřejmě i největším favoritem na získání postu.