Kocourek: Nové nařízení odstraní z trhu nebezpečné hračky

Praha - Hračky prodávané na tuzemském trhu by měly být bezpečnější. Vláda dnes schválila nařízení, které stanoví nové technické požadavky na hračky. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl premiér Petr Nečas. Nařízení také pomůže odstranit nebezpečné hračky z tuzemského trhu. Nová pravidla, která mají začít platit od 20. července, vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Zvýšit by se měla konkurenceschopnost českých výrobců a dovozců hraček při obchodování, a to jak s ostatními členskými státy Evropské unie, tak i se třetími zeměmi.

„Jedná se o transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady o bezpečnosti hraček. Nařízení obsahuje změny téměř ve všech oblastech souvisejících se zajištěním bezpečnosti hraček a technickými požadavky na hračky,“ uvedl Nečas, podle kterého bezpečnostní nedostatky mají především hračky dovážené do Česka ze zahraničí. „Toto nařízení není úplně marné, protože někdy opravdu může dojít i k závažným zdravotním komplikacím,“ podotkl premiér.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka pomůže nové nařízení odstranit z tuzemského trhu nebezpečné nebo nepříliš kvalitní hračky. „Nařízení zajistí, aby byl hračkářský průmysl na čele výrobků s tržní kvalitou a vysokou mírou bezpečnosti, a pomůže podstatně snížit riziko poškození zdraví dětí i životního prostředí,“ sdělil Kocourek. Hlavní změnou jsou nové technické požadavky na hračky prodávané v Česku. Nařízení upravuje zejména chemické vlastnosti hraček.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Hračky ani chemické látky a směsi v nich obsažené nesmějí ohrozit bezpečnost ani zdraví uživatelů nebo třetích osob při používání určeným způsobem nebo způsobem předvídatelným s ohledem na obvyklé chování dětí.“

Nařízení vlády rovněž upravuje upozornění, kterými musí být jednotlivé druhy hraček opatřeny, a sjednocuje evropskou a českou terminologii v této oblasti. „Štítky a návody k použití musí upozorňovat nejen na nebezpečí a rizika poškození zdraví související s používáním konkrétní hračky, ale také na způsoby, jak se těchto nebezpečí vyvarovat,“ uvedl Kocourek. Důležité je podle něj také ustanovení o prohlášení o shodě, které pomůže hračku jednoznačně identifikovat, což umožní zpětně vysledovat její původ.

Česká obchodní inspekce předloni na tuzemském trhu zakázala prodej bezmála 30 000 hraček v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. Mezi zakázanými výrobky bylo například 400 kusů akustických hraček, které vydávaly silnější zvuk, než připouštějí normy. ČOI v roce 2009 zakázala také prodej 162 kusů magnetických hraček a 4 144 hraček určených pro děti mladší 36 měsíců. Loňské statistiky ČOI zatím nezveřejnila.

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod