Realitní trh se loni dál propadal, DPH ho možná srazí i letos

Praha - Během roku 2009 klesla hodnota realitního trhu v Česku meziročně o devět procent na 160 miliard korun. Navíc propad byl výraznější než předloni, kdy se hodnota snížila o pět procent. Pokles trhu může dál prohloubit plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty, jak uvádí průzkum společnosti MindBridge Consulting a realitní sítě RE/MAX. Průzkum se opíral o čísla katastrálních úřadů, Českého statistického úřadu, stejně jako o šetření mezi populací i největšími realitními kancelářemi.

Podle provozního ředitele sítě RE/MAX Hanuše Němečka je příčina poklesu v menším počtu prodaných nemovitostí a v cenách prodávaných nemovitostí. Propad trhu může dle slov ředitele MindBridge Consulting Ladislava Kliky ještě dál nabrat obrátky. Kvůli chystanému sjednocení sazeb DPH totiž podle něj zmizí z trhu poptávka ve výši 57 až 70 miliard korun.

Ivan Žikeš, bývalý prezident Asociace realitních kanceláří, o vyšší DPH:

„Developeři nemůžou zvednout ceny o deset procent u zboží, které nikdo nechce. Jejich “černý pátek„ ještě přijde.“

Ještě rychleji než samotný trh klesaly provize realitních kanceláří, které se loni meziročně snížily o 16 procent na 2,75 miliardy korun. „V zájmu udržení se na trhu hlavně menší realitní kanceláře snižovaly marže, což je jedna z hlavních příčin propadu,“ poznamenal Němeček. Ještě v roce 2008 činily marže „realitek“ 3,42 miliardy korun. Na celkovém trhu se realitní kanceláře podle studie podílí z 52 procent.

Obvykle jsou doporučené provize od tří do šesti procent. „Výjimkou nejsou ani desetiprocentní provize,“ říká bývalý prezident Asociace realitních kanceláří Ivan Žikeš. Podle něj jde o vyhrocující se konkurenční boj mezi realitními kancelářemi, jichž je v současnosti na trhu přemíra: „Drtivá většina z nich je mírně řečeno nekompetentních.“

Realitní trh a jeho přesycenost

„Trend tady byl patrný už v roce 2008, jenom developeři a realitní podnikatelé nechtěli tuto tzv. cenovou bublinu vidět a zákonitě muselo dojít k tomu, k čemu došlo,“ vysvětluje Žikeš propady na realitním trhu. Obrovský převis nabídky se objevuje zejména u komerčních projektů, tedy nových kanceláří, a logistických center.

Podle Žikeše je nejzásadnějším důvodem propadu trhu nerovnováha mezi nabídkovými cenami a koupěschopnou poptávkou i počtem nabízených bytů a reálnou potřebou.