Saúdský princ podpoří domácí burzu pěti miliardami

Rijád - Saúdský princ Valíd bin Talál, který patří k nejbohatším lidem světa, investuje až miliardu rijálů (asi 4,7 miliardy korun) na domácí akciové burze v Rijádu. Chce tak místní trh podpořit v době, kdy se arabský svět zmítá v nepokojích a burzy v regionu prudce oslabují. Ekonomika Saúdské Arábie je podle prince zdravá a výprodej akcií není opodstatněný.

Valíd bin Talál je synovcem saúdského krále Abdalláha a jedním z prominentních investorů v americké finanční společnosti Citigroup. K té podotkl, že se její stav po krizi výrazně zlepšil, za první čtvrtletí vykáže zisk a měla by také obnovit výplatu dividend. Princ řekl, že zhruba půl miliardy rijálů už na akciové burze v Rijádu investoval do akcií bank, petrochemických a telekomunikačních společností, dále do průmyslových koncernů a firem, které se zaměřují na spotřební zboží.

Zhruba stejnou částku se chystá investovat v nejbližší době. Burza v Rijádu je největší v arabském světě. „Ten pokles trhu je neoprávněný,“ řekl princ novinářům. Saúdská Arábie je klíčovým producentem ropy a podle prince má zdravou ekonomiku. Akciová burza je nyní v mnohem lepším stavu, než byla po pádu v roce 2006, podotkl Valíd.

Nepokoje v arabských zemích začaly narůstat v lednu, nejprve na severu Afriky a později dál na Blízkém východě. Protivládní demonstrace v Egyptě a Tunisku vedly ke svržení tamních dlouholetých vládců, naopak v Libyi se nepokoje zvrhly v krvavé drama. S relativně slabší intenzitou se protesty rozšířily i do zemí kolem Perského zálivu, což je hlavní důvod propadu cen akcií na burzách v této oblasti.