K9 projedná návrh zvýšit sníženou DPH na míň než 20 procent

Praha – Původně měli dnes lídři debatovat o zdravotnictví, na to ale podle šéfa vlády Petra Nečase vůbec nedojde. Hlavním tématem dnešní schůze koaličních lídrů bude důchodová reforma, konkrétně nejspíš návrh, aby se místo sjednocení DPH zvedla snížená sazba DPH na více než deset a méně než dvacet procent. Seznam položek umístěných dosud v jednotlivých sazbách by se přitom neměnil. Tyto změny sazeb mají vykompenzovat odvody na penze do soukromého spoření. Sjednocení sazeb na 20 procentech přitom mělo přinést výnosy ve výši 58 miliard korun. Návrh důchodové reformy ale kritizuje vedle opozice i prezident Václav Klaus a část odborné veřejnosti a některé změny požadují i koaliční představitelé.

Lídři vládní koalice se dnes odpoledne vrátí k důchodové reformě. Na jejích detailech, včetně jejího financování pomocí sjednocené sazby DPH na dvacet procent, se dohodli už minulý týden. Návrh však kritizoval prezident Václav Klaus. „Všiml jsem si, že jsou téměř všichni zaskočeni rychlostí vyhlášení reformních záměrů, a stejně tak detaily navrhovaného systému, které byly zformulovány, aniž by proběhla seriózní debata o základních myšlenkových východiscích této reformy, což je velká chyba,“ uvedl prezident.

Nové požadavky navíc začaly vznášet i vládní Věci veřejné. Zástupci nejmenší vládní strany chtějí zvýšení DPH lépe vysvětlit veřejnosti a tvrdí, že by se měl dobře zvážit dopad daňových změn na občany. Vládní návrh se setkal také s kritikou části odborné veřejnosti. Koalice navíc začíná mít obavy, že by dojednanou reformu mohl kromě Senátu, kde dominuje ČSSD, vetovat i prezident. Přehlasování koaliční většinou 118 hlasů by pak zabralo víc času a není jisté, zda by se změny stihly do 1. října, jak si vláda přeje.

Nejednotnost koalice:

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek: „Vnímám kritiku z těch ekonomických kruhů, že reforma mohla být razantnější. Vnímám naopak také postoje opoziční. My jsme vybrali takové řešení, které má předpoklady pro dlouhodobou stabilitu.“ 

Ministr dopravy Vít Bárta: „Je třeba opět sednout ke stolu. Jak řekl prezident, reforma je otázkou komunikace a koncepce a nad obojím se chceme pobavit. Nejprve je ale třeba dokončit debatu k důchodové reformě. Dokud nebude jasno, tak naředit veřejnou debatu dalším tématem, například zdravotnickou reformou, by bylo nekoncepční.“

Ve hře jsou tři nové varianty

Dnešní jednání koalice tak nejspíše ovládnou případné změny v dohodě o úpravách sazeb DPH. Ve hře jsou přitom tři varianty. Podle zdrojů Práva je jednou z nich zvýšení nižší sazby z deseti na 13 či 15 procent. Mluví se ale i o variantě tří daňových pásem počínající nulovou sazbou DPH. To by však mohlo narazit, neboť ČR si před vstupem do EU vyjednala jen dvě sazby. Nulovou sazbu na některé položky má například Velká Británie, Švédsko, Belgie, Irsko, Polsko, Finsko, Dánsko. V Británii se nulová DPH uplatňuje na knihy, léky, potraviny a nápoje, zdravotnické pomůcky či oblečení pro děti. Ekonomičtí odborníci stran potom údajně zvažují například i sjednocení DPH na sedmnácti procentech. To požadují i podnikatelé v Hospodářské komoře. Píše o tom server Novinky.cz.

„S ohledem na to, jak nabídka té penzijní reformy vypadá, to znamená, že se opírá v podstatě o dodatečný dobrovolný pilíř, takže sjednocení na 20 procentech je opravdu drastické,“ tvrdí ekonom České spořitelny Petr Zahradník. Varianty zvyšování snížené sazby DPH na nižší sazbu než 20 procent se zdají vhodné i jemu.

Sjednocení sazeb je nezbytné

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„Je to poprvé po 15 letech, kdy se podařilo dosáhnout nějaké většinové dohody. Alternativou není lepší návrh, alternativou je nic. A to nic nás přijde velmi draho.“

Podle premiéra Petra Nečase je sjednocení sazeb DPH pro stabilizaci důchodového systému nutné. Spoléhat se jen na privatizační příjmy a dividendy energetické společnosti ČEZ při udržení dlouhodobé stability systému v průběhu desítek let je podle něj nemyslitelné a navíc komplikované z hlediska pravidel EU. Zapomíná se podle něj na to, že jen loni stoupl schodek důchodového systému na téměř 30 miliard korun.