Rating Španělska opět snížen, výhled není lepší

Madrid - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila hlavní rating Španělska na známku Aa2, což je pokles o jeden stupeň. Výhled ratingu je navíc negativní, což znamená, že jej agentura ještě může snížit. I po propadu jsou na tom ale španělské státní dluhopisy lépe než ty české. Španělsko se nyní v ratingové tabulce propadlo na úroveň Itálie. Podle agentury Moody's totiž podceňuje reformu bankovního sektoru. Náklady na jeho ozdravení totiž budou zřejmě více než dvojnásobné. Vyšplhat by se mohly na 40 až 50 miliard eur (až 1,2 bilionu korun).

„Domníváme se, že je zde vysoké riziko, že celkové náklady na rekapitalizaci mohou významně překročit současné vládní projekce,“ píše se ve zprávě agentury. Rating Španělska zatím přesto zůstává v investičním pásmu, i když země je kvůli dluhům a špatnému stavu většiny spořitelen pod značným tlakem. Například Portugalsko má o dva stupně nižší rating, rating Řecka je hluboko ve spekulativním pásmu.

Analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta:

„Není to určitě takový problém jako v případě Řecka nebo Irska. Každopádně Španělsko společně s Portugalskem jsou jednoduše dalšími zeměmi, které jsou na řadě v té frontě na problémy.“

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Španělsko je považováno za slabší článek eurozóny a jeho vysoké zadlužení přispívá k nestabilitě tohoto hospodářského bloku. Moody's předpokládá, že rekapitalizace španělských bank přijde státní pokladnu možná na 40 miliard eur (asi 971 miliard korun), což by byl proti nynějším plánům vlády asi dvojnásobek. Pesimističtější scénář předpokládá, že by se náklady mohly vyšplhat až na 120 miliard eur (až 2,9 bilionu korun).