Volkswagenu i Škodovce se loni velmi dařilo

Wolfsburg – Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto loni více než zdvojnásobila provozní zisk na 447 milionů eur (tedy 10,9 miliardy korun). Tržby automobilky se v loňském roce zvýšily na 220 miliard korun z předloňských 188 miliard. Vyplývá to z dnešní zprávy její mateřské společnosti Volkswagen. Škoda již dříve oznámila, že se jí loni dařilo. Její prodej stoupl o 11,5 procenta na rekordních zhruba 763 tisíc vozů.

Mladoboleslavské automobilce pomohla poptávka z Číny

České automobilce se loni dařilo díky silnému růstu poptávky na rozvíjejících se trzích v Číně, Indii a Rusku. Firmě se také dařilo rozvíjet vedoucí postavení na českém trhu. Škoda Auto, která patří do koncernu Volkswagen už dvacet let, nevyrábí auta jen v Česku. Své závody má také v Číně, Rusku, Indii a na Ukrajině. Do roku 2018 chce Škoda celosvětový prodej minimálně zdvojnásobit. Proto plánuje rozšířit nabídku modelů a posílit aktivity na mezinárodních trzích.

Výborně se vedlo i mateřské společnosti Volkswagen. Její provozní zisk se loni zhruba zečtyřnásobil na rekordních 7,1 miliardy eur (zhruba 173 miliard korun). A rekordní výsledky automobilka očekává i letos.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Skupina již dříve uvedla, že dodávky jejích vozů zákazníkům loni poprvé překonaly hranici sedmi milionů a vzrostly o 14 procent na 7,2 milionu automobilů. Tržby se zvýšily o 21 procent na 126,9 miliardy eur.