Libyjská ropa hoří, její cena opět letí vzhůru

Tripolis - Hlavní ropný vrt v Libyi je v plamenech. To opět rozhýbalo ceny ropy. Severomořský Brent dopoledne zdražil až na 116 dolarů za barel. Násilí v Libyi dramaticky ovlivňuje celou produkci v zemi. Některé vrty jsou totiž po bojích v plamenech. Libye tak ze svých nalezišť v těchto dnech získává zhruba půl milionu barelů ropy, tedy o milion méně než obvykle.

Libyjská ropa je v plamenech

Klíčová naleziště v zemi - Brega, Ras Lanouf a Sidír – dohromady vyprodukují až 715 tisíc barelů ropy denně. Jde tedy zhruba o polovinu exportu. V těchto dnech však u nalezišť bojují vládní síly s povstalci a dva ze šesti vrtů za sebou zanechaly zapálené. Do povětří vyhodily i ropovod a několik zásobníků.

Hořící libyjská ropa a ochromený obchod v Tunisku (zdroj: ČT24)

Libyjský ministr pro ropu Shukri Ghanem:

„Naštěstí se ta exploze týkala pouze malého úložiště, ve kterém bylo uskladněno 200 barelů nafty. Vedlejší sklad, kterým denně projde půl milionu barelů, zůstal nepoškozen.“

Saudská Arábie se snaží omezené dodávky libyjské ropy částečně nahradit zvýšenou těžbou. Ministři zemí vyvážejích ropu se shodují, že nedostatek ropy nehrozí. Světová poptávka prý bude plně uspokojena, a ceny tak rostou jen na základě domněnek. S tím nesouhlasí analytici, kteří naopak tvrdí, že ropa zdražuje na základě strachu, že se zásoby ztenčují.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes srazila Libyi hodnocení její schopnosti splácet dluhy o čtyři stupně do spekulativního pásma. Z dosavadní úrovně BBB-plus tak libyjský rating klesl na BB. Vzhledem k bojům v zemi a mezinárodním sankcím agentura navíc další sledování libyjského ratingu pozastavila.

Firmám dělá cena ropy vrásky na čele

Vyšší cena ropy dělá problémy i firmám. Mnohé musejí sáhnout k úsporným krokům, jiné ale mohou na drahé surovině ve finále vydělat. To se týká například výrobců letadel. „Jak rostou ceny ropy, mají aerolinky potřebu měnit své letadlové flotily tak, aby byly co nejvíce energeticky úsporné. To hodně nahrává výrobcům airbusu a boeingu, kteří si díky tomu mohou paradoxně dost polepšit,“ tvrdí letecký analytik Jason Adams.

Současné nepokoje v Libyi pociťují i obchodníci ze sousedních zemí. Například mezi Libyí a Tuniskem, rovněž postiženém bouřemi proti vládnoucí vrstvě, se obchod prakticky zastavil. Tuniští obchodníci u libyjských hranic mají problém s dodávkami a zákazníků je málo. Někteří z nich proto museli zavřít své obchody.

Problémy mají i tuniští obchodníci

Přitom právě Tunisko v lednu odstartovalo vlnu protestů, které nyní sužují arabské země. Přestože je již v Tunisku klid, pokračující nepokoje v sousední Libyi pociťují i tuniští obchodníci 30 kilometrů od libyjských hranic ve městě Ben Gardán. „V minulosti jsme neměli problém s dodávkami surovin pro naše zboží. Jezdili k nám Tunisané z různých koutů naší země a kupovali tady. Teď se sem bojí a byznys stojí,“ říká místní majitel obchodu.

Obchodníci v Ben Gardánu za normálních okolností nakupují zboží v Libyi a přeprodávají ho ve své zemi. Město tak funguje jako obchodní stanice, kde se dá sehnat libyjské zboží levněji než jinde. „Podnikání u hranic je úzce spojené s tím, jak se vyvíjí ekonomika v sousední zemi. Bohužel,“ vysvětluje majitelka obchodu.

„Doufám, že krize v Libyi skončí co nejdřív a nám se podaří obchod opět rozjet,“ dodává další obchodník. Než se tak ale stane, jejich obchody zůstanou zavřené. Jedinými zákazníky jim do té doby nejspíš budou uprchlíci z Libye, kteří se u nich občas zastaví.